Punainen Risti varoittaa: Etelä-Sudanissa sadattuhannet vaarassa nälkiintyä

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC arvioi, että yli 100 000 ihmistä on paennut viimeaikaisia kapinallisten ja hallituksen joukkojen välisiä taisteluita.

Ulkomaat
Eteläsudanilaisia taistelujen tieltä pakoon lähteneitä naisia istuskelee teltan suojassa.
Samir Bol / AFP

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n mukaan sadattuhannet ihmiset ovat vaarassa nälkiintyä taistelujen repimässä Etelä-Sudanissa.

Väkivalta hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä on viime viikkoina yltynyt, ja rauhanneuvottelujen eteneminen lähiaikoina näyttää epätodennäköiseltä, ICRC arvioi keskiviikkona.

– Leerin alueella monet ihmiset ovat syöneet vesililjoja viime viikot – se on heidän ainoa ruokansa, ainoa ravinto, jota on saatavilla, ICRC:n Etelä-Sudanin delegaation johtaja Franz Rauchenstein kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– En puhuisi vielä nälänhädästä, tällä hetkellä ei ole kyse siitä. Mutta tilanne voi muuttua vakavammaksi etenkin seuraavien kolmen tai neljän kuukauden aikana, Rauchenstein sanoi keskiviikkona.

Järjestön mukaan yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan viimeaikaisia taisteluja. Aiemmin on arvioitu, että noin kaksi miljoonaa eteläsudanilaista on joutunut jättämään kotinsa sitten joulukuun 2013, jolloin maan sisällissota alkoi.

Rauhanneuvotteluja on käyty Etiopiassa lähes koko sodan ajan. Tähän mennessä niiden tuloksena on ollut yhdeksän sopimusta ja tulitaukoa, jotka ovat kaikki rikkoutuneet vain päivien tai jopa tuntien kuluessa.

Tänä vuonna ICRC pyrkii toimittamaan ruoka-apua 330 000 ihmiselle Etelä-Sudanissa.

Lähteet: Reuters, AFP