Hornetien seuraajan etsiminen etenee

Suomessa käytössä olevien Hornetien seuraajaa on tarkoitus valita vuoden 2019 jälkeen. Vuosina 2025–2030 toimitettavat koneet maksavat ainakin kymmenen miljardia euroa.

Kotimaa
Hornet-hävittäjä.
Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet-hävittäjä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolustusministeri saa tänään eteensä esiselvityksen Ilmavoimien uuden hävittäjän hankinnasta. Ministeri Jussi Niinistölle (ps.) luovutettavassa selvityksessä ei oteta kantaa Hornetin seuraajasta, vaan lähinnä kyseessä on perustelu sille, miksi hanke pitää toteuttaa.

Raportin on tarkoitus olla perusselvitys myöhemmin tehtävien päätösten ja valmistelun tueksi ja keskustelun avaajaksi.

Raportti luovutetaan ministerille iltapäivällä. Sen esittelee hankkeesta vastaava koordinaattori Lauri Puranen. Hän on entinen Ilmavoimien komentaja.

F/A-18 Hornetit otettiin Suomessa käyttöön syksyllä 1995. Yhteensä niitä ostettiin 64. Koneista kaksi on tuhoutunut. Hornetien korvaaja valitaan seuraavan vaalikauden aikana eli vuoden 2019 jälkeen.

Koneiden hankintahinta nousee määrästä riippuen ainakin kymmeneen miljardiin euroon. Ensimmäiset uudet hävittäjät on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 jälkeen.

Hornetien seuraajaksi on ollut esillä useita konemalleja, muun muassa F-35A Lightning II, Jas 39 E Gripen NG, Suhoi PAK FA eli T-50, Dassault Rafale ja Mikojan MiG-35. On myös mahdollista, että koneeksi valitaan jokin sellainen kone, joka on vielä vasta suunnittelupöydällä.