Ebolarokotteen testaus estettiin Ghanassa – "Emme halua olla koekaniineja”

Ghanassa ei ole havaittu yhtäkään ebolatapausta. Guineassa ja Sierra Leonessa tartuntojen määrä on viime viikkoina kasvanut.

Noguchin-laboratorion työntekijät valmistautuivat tutukimaan ebola-näytteitä Ghanan yliopistossa 8. huhtikuuta. Laboratorioon on tuotu tutkittavaksi noin 140 näytettä. Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Ghana on estänyt kahden ebolarokotteen testauksen kovan vastustuksen takia. Länsiafrikkalaisessa Ghanassa ei olla havaittu yhtäkään ebolatapausta, ja ihmiset pelkäävät rokotteen mahdollistavan tartuntoja.

Useat nuorisoryhmät ovat uhanneet boikotoida rokoteohjelmaa, jossa lääkeyhtiöt Johnson & Johnsonin sekä Bavarian Nordicin rokotteitta testattaisiin.

– Emme halua olla koekaniineja, yhden nuorisoryhmän johtaja sanoi uutistoimisto Reutersille.

Ghanan terveysministeri on keskeyttänyt rokotekokeilut toistaiseksi.

Tartuntojen luvut nousussa Guineassa ja Sierra Leonessa

Ebolatartuntojen määrä on jo kauan ollut laskussa, mutta viimeisen kahden viikon ajan sekä Guineassa että Sierra Leonessa on löydetty useita uusia tapauksia.

Maailman terveysjärjestö WHO raportoi, että Guineassa löydettiin viime viikolla 16 uutta ebolatapausta.  Sierra Leonessa havaittiin saman viikon aikana 15 uutta tartuntaa. Tapaukset ovat nousussa molemmissa maissa – vielä toukokuun lopussa sekä Sierra Leonessa että Guinessa löydettiin viikossa alle kymmenen uutta tartuntaa.

Joulukuussa 2013 alkaneeseen ebolaepidemiaan on WHO:n mukaan kuollut 11 158 ihmistä. Sierra Leonen ja Guinean naapurimaa, ebolan kovin koettelema Liberia julistettiin taudista vapaaksi toukokuun alussa.