1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Himo voi haalistua huolien alle – monen parin seksi vähissä

Seksin jäämiseen voi tottua kuin tupakoinnin lopettamiseen. Tilalle tunkee tyystin muuta ajanvietettä. Mitä pidempään kahdenkeskinen nautinto puuttuu, sitä vaikeampi vällyihin on löytää uudelleen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jääkö seksi vähiin oman kullan kanssa? Heiluuko peitto lähinnä yksin, jos edes siten? Tilanne on monelle tuttu.

– En vielä 20 vuotta sitten tavannut näin paljon eri-ikäisiä pariskuntia, joilla ei ole oikeastaan minkäänlaista seksipuuhaa keskenään. Ja silti he ovat yhdessä. Ihan pokkana kertovat minulle, että kalenterissa ei ole tälläkään viikolla aikaa seksille, psykologi, seksuaaliterapeutti Marjo Tossavainen kuvailee.

Tossavainen tapaa paljon 19–35-vuotiaiden pariskuntia, sillä hän työskentelee Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä Tampereella. Heikot työllisyysnäkymät stressaavat nuoria, ja osalla parisuhteen energia valuu murehtimiseen.

– Joillain seksi saattaa olla tapa hoitaa stressiä tai uupumusta, mutta useimmilla tulee väsymys. Sitä en ainakaan jaksa, kun pitää hoitaa kaikki muuta asiat!

Nettipornon vaikutuskin näkyy: suorituspaineita riittää, ja jo oma seksin haluaminen voi tuntua vääränlaiselta.

– Voi, kunpa koko seksiä ei olisi keksittykään, kun on niin vaiva! Tossavainen muistaa erään naisen puuskahtaneen.

Ruuhkavuosina ei aina ehdi orgasmilla nollata

Kiireinen ihminen kaipaa pikaista mielihyvää vastapainoksi suorittamiselle. Seksi joutuu siis kilpailemaan huolien lisäksi myös muita nautintoja vastaan.

– Yksi juo pari lasia viiniä, toinen asettaa kuntosalitreenin etusijalle. Facebookista tai digipelaamisesta saa tyydytystä ja hyvästä kirjasta, taipalsaarelainen erityistason seksuaaliterapeutti Kimmo Panula luettelee.

YTHS:n Marjo Tossavainen muistuttaa, että pariskunnilla on runsaasti mahdollisuuksia kokea erilaisia elämyksiä yhdessä.

– Matkailua, ravintolapäiviä ja muita kiksejä... Voi kokeilla uutta ja fiilistellä. Ja mennä tyytyväisenä nukkumaan, vaikka ei aikoihin ole ollut seksiä.

Toinen asettaa kuntosalitreenin etusijalle.

Kimmo Panula

Ruuhkavuosia viettävissä lapsiperheissä puolisojen haluja ja jaksamista on muutenkin hankalaa sovittaa yhteen, joten usein pää nollataan muulla kuin orgasmilla.

On muutakin yhteistä kuin yhdyntä

Vakava sairaus on aina kriisi, eikä seksi ole silloin ensimmäisenä mielessä.

Esimerkiksi eturauhassyövän leikkaukset ja hoidot vievät helposti erektiokyvyn. Rintasyövän hormonihoidot sammuttavat naisen halun. Sydän- ja sepelvaltimotautien kohdalla pari voi jännätä jo sitä, kestääkö pumppu petipuuhat. Sairaudet vaikuttavat myös kuvaan omasta naiseudesta tai miehuudesta.

Ikääntyneiden kanssa työskentelevä Kimmo Panula on huomannut, että isovanhempien iässä seksin jääminen voi olla helpompaa hyväksyä, mutta runsaampaa seksielämää kaipaavien pitäisi karistaa mielestään ajatus pelkästä yhdynnästä.

– Aika usein iäkkäämmät mieltävät seksin vain peniksen ja emättimen yhdynnäksi, koska muita tapoja ei ole välttämättä sillä sukupolvella käytössä. Pitäisi muistaa yhtä lailla hyväily käsin tai suulla.

Luvan kanssa sooloilemaan

Sairastelu on vain yksi syy sille, että pariskunnan yhteinen seksi on pitkälläkin tauolla. Mutta tauon seuraamus on usein sama.

– Kun ihmiset jättävät seksin taustalle, sen uudelleen aloittaminen on huomattavan vaikeaa, Suomen RFSU:n seksuaaliterapeutti Sari Mäki toteaa.

Ammattilaiset kehottavat pariskuntia lopettamaan lemmiskelyn määrien laskemisen ja yksinkertaisesti viettämään aikaa yhdessä.  

Lisäneuvo on luopua lopustakin kainostelusta itsensä tyydyttämisen suhteen, sillä masturbointi ylläpitää vireyttä seksiin ja siinä oppii.

Kun ihmiset jättävät seksin taustalle, sen uudelleen aloittaminen on huomattavan vaikeaa.

Sari Mäki

– Kannattaa miettiä, mikä vastuu on itsellä omista haluista. Voitaisiinko yhdessä oikein sopia, että sooloseksiä saa olla, antaa lupa puolisolle? Kimmo Panula pohtii.

"Muistakaa pusutella"

Vaikka suomalaisparien rakastelu on vähentynyt 1990-luvulta 2000-luvulle, YTHS:n Marjo Tossavaisen tuntuman mukaan suurin osa on kohtalaisen tyytyväisiä seksielämäänsä. Terveyskyselyissä kymmenisen prosenttia opiskelijoista toivoo apua seksuaaliongelmiinsa.

– Luotetaan siihen, että iän ja kokemuksen karttuessa seksi tulee luontevammaksi osaksi elämää ja se sisältää vähemmän itsekriittisyyttä ja vaativuutta.

– Älkää kiirehtikö. Muistakaa flirttailla ja pusutella. Unohtakaa totisuus ja olkaa leikkisiä!