1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadoilla tuhansilla velkaantunut festarijärjestäjä: Kesän pääesiintyjä oli perintätoimisto

DBTL:n entinen järjestäjä Pasi Tamminen soimaa itseään tapahtuman valtaviksi paisuneista veloista. Tamminen sanoo, että hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo ensimmäisen karhukirjeen napsahdettua postilaatikosta.

viihde
Mies seisoo puutalon pihalla.
Pasi TamminenJussi Kallioinen / Yle

Raha-asiansa sotkenut turkulainen festariyrittäjä Pasi Tamminen on päättänyt puhua suunsa puhtaaksi. DBTL-kaupunkifestivaalin järjestäminen siirtyi äskettäin pahasti velkaantuneelta Tammisen Happening Laituri -yhtiöltä Henri ja Kalle Kulmalalle.

Yritykset saavat yhtiön myynnistä voudin kautta osan saatavistaan. Tamminen kertoo Yle Turulle velan kasvaneen jo noin 400 000 euroon.

Suurin virhe oli se, etten havahtunut heti, kun ensimmäinen karhukirje napsahti postiluukkuun.

Pasi Tamminen

– Viimeisen parin vuoden aikana olen ottanut henkilökohtaista lainaa ja sijoittanut DBTL:n toimintaan 350 000 euroa. Ukkonen teki tuhoja festivaalilla 2012, makselin vanhoja saatavia, kun ostin yhtiön nimiini 2013. Pistin elämäni peliin. Nyt lainaa korkoineen on jo noin 400 000 euroa.

Tamminen myöntää, että hänen olisi pitänyt tajuta tehdä välittömästi korjausliike, kun ongelmat alkoivat.

– Suurin virhe oli se, etten havahtunut heti, kun ensimmäinen karhukirje napsahti postiluukkuun. Jatkoin vaan ja palkkasin tuottajia sen sijaan, että olisin palkannut talousasiantuntijan. Kaikki meni pieleen. Budjettien tekemiseen olisi pitänyt palkata alan ammattilainen.

Tamminen myöntää avoimesti, että hän on itse tyrinyt homman.

– Kaikki isoimmat virheet olen tehnyt ihan itse. Yritin saada korttitaloa pystyyn, mutta aina tuli epäonnea, paikallismediakin alkoi höykyttämään. En päässyt enää viime kesänä yrittäjän ytimeen, Tamminen toteaa.

Velka kaupungille vähäinen

Turun kaupungilla on vain muutama tuhat euroa saatavia DBTL:n entiseltä järjestäjältä Pasi Tammiselta, toteaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

– Velka on maan vuokrista. Muuta velkasaldoa Tammiselta ei ole.

Toivon että DBTL:ää kehitetään alkuperäisen kaupunkitapahtuman suuntaan.

Aleksi Randell

Kaupunginhallitus valtuutti Randellin allekirjoittamaan pari viikkoa sitten sopimuksen uuden sopimuskumppanin kanssa. Happening Laituri Oy siirtyy Kalle ja Henri Kulmalan omistaman tapahtumatuotantoa harjoittavan yhtiön hoitoon.

Kulmalat ovat tunnettuja viihdealan toimijoita Turussa. He johtavat muun muassa ohjelmatoimisto Auraviihdettä.

– Ei tämä ole mikään imagotappio. Imagotappio olisi syntynyt siitä, ettei DBTL:ää tänä vuonna järjestettäisi. Hotellit olisivat menettäneet tuloja, samoin lukuisat yrittäjät ja Suomen vanhimman kaupunkifestivaalin vieraat olisivat olleet pettyneitä, samoin artistit. Peruminen olisi tullut todella kalliiksi, kaupunginjohtaja Randell toteaa.

Randell toivoo, että DBTL kehittyisi tulevaisuudessa siihen suuntaan, minkälainen se aikoinaan oli.

– Toivon että DBTL:ää kehitetään alkuperäisen kaupunkitapahtuman suuntaan. Voisi olla hyvä, jos tarjolla olisi ilmaisia tapahtumiakin.

Tamminen kirjoittaa kirjaa tapahtumista

Tammisen mukaan hän on velkaa moneen suuntaan.

– Minulla on ammattilaisia, muun muassa pankista, auttamassa tämän velkataakan järjestelyissä. Ammattilaiset katsovat mikä on paras ratkaisu. Eniten taidan olla velkaa verottajalle.

Tamminen toivoo, että velka olisi kuitattu parin vuoden kuluessa.

Semmoinen olo, että seitsemän auvoisen vuoden jälkeen alkoi viidenkympin hiihto ilman minkäänlaisia voiteita.

Pasi Tamminen

– Velka on kasvanut ihan älyttömän suureksi, sillä perimiskulut ovat järjettömän korkeita. Viime kesänä DBTL:n pääesiintyjänä oli perintätoimisto.

DBTL:n entinen järjestäjä Pasi Tamminen aikoo ottaa opikseen ja haluaa jakaa oppiaan kirjan muodossa, joka valmistuu ensi vuonna.

– Nyt näen paremmin nämä yrittäjän sudenkuopat ja aion somessa ja uudessa kirjassani ruotia näitä. Kirja on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuonna. Jospa joku ottaisi onkeensa, eikä tekisi samoja virheitä kuin minä. Kerron miltä tuntuu irtisanoa henkilökuntaa ja muuta mieltäni painavaa.

Tamminen kuvaa nykyistä oloaan raskaaksi.

– Semmoinen olo, että seitsemän auvoisen vuoden jälkeen alkoi viidenkympin hiihto ilman minkäänlaisia voiteita.

Lue seuraavaksi