1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus muutti tuomiota mainosjakajien palkkakiistassa

Helsingin hovioikeus katsoi, ettei Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry edustanut aidosti ja uskottavalla tavalla erillisjakelualalla toimivia henkilöitä.

Kotimaan uutiset
Nuori nainen jakaa mainoksia rappukäytävässä.
Yle

Helsingin hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota vuosia jatkuneessa kiistassa mainosjakajien työehdoista. Hovioikeus katsoi, että Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry:n perustamisen johtohenkilönä oli toiminut jakeluyrityksen johtotehtävissä työskennellyt henkilö.

Hovioikeus totesi myös, että SME ry oli perustettu samaan aikaan työnantajien Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys SKE ry:n kanssa. Työehtosopimusneuvottelujen lähtökohtana oli ollut työntekijäyhdistykselle epäuskottava tavoite säilyttää palkkiot senhetkisellä tasolla. SME ry:n edunvalvontatoiminta oli muutenkin ollut varsin vähäistä.

SME ry oli hovioikeuden mukaan kuitenkin edistänyt jäsentensä työsuhteeseen liittyviä ehtoja ja saanut neuvoteltua parannuksia jakajien työsuhteisiin.

Erikoinen kiista mainosjakajien työehdoista on jatkunut jo vuosia. Jakeluyhtiöt voittivat palkkakiistan Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2014. Silloin käräjäoikeus vakuuttui siitä, että työntekijöille perustettu uusi yhdistys edustaa aidosti mainos- ja ilmaislehtien jakajia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei pitänyt yhdistystä työntekijöiden itsensä perustamana, vaan valitti tuomiosta hovioikeuteen. Liiton mielestä tuntipalkat ilmaisjakelusta jäävät liian mataliksi.

Lue seuraavaksi