Pienet ryhmät, enemmän kiintymystä – Lakkautettu koulu muuttui päiväkodiksi

Entisen normaalikoulun tiloissa on jo lähes vuoden päivät kuulunut iloinen lasten puheensorina. Koulu muutettiin Seminaarin päiväkodiksi, jonka työntekijät ovat viihtyneet uusissa tiloissa.

päivähoito
Lapsi leikkii lelulla.
Laura Tolonen / Yle

Viime vuoden elokuun 11. päivä kajaanilainen Seminaarin päiväkoti aukaisi ovensa. Päiväkoti toimii entisen normaalikoulun tiloissa, jotka ovat taipuneet yllättävän hyvin päiväkodin tarpeisiin.

– Arkkitehti on tehnyt hyvää työtä miettiessään, miten tilat voisivat toimia päiväkodin tiloina. Olemme tyytyväisiä näihin tiloihin, päiväkodin johtaja Kirsti Huotari mainitsee.

– Aika on mennyt nopeasti, nyt olemme yhdeksän kuukautta olleet toiminnassa. Puhumme, että nyt lapsi on synnytetty, ja syksyllä pääsemme kasvattamaan lasta oikein kunnolla. Työntäyteinen vuosi on ollut, mutta hyvin olemme saaneet homman pyörimään, Huotari jatkaa.

Tällä hetkellä Seminaarin päiväkoti on yksi Kajaanin isoimmista päiväkodeista. Hoidossa on 94 lasta, joista 35 on alle 3-vuotiaita. Lisäksi päiväkodin alaisuuteen kuuluu Silmun leikkikerhon 24 kerholaista.

Hyvät kokemukset uudesta mallista

Syksyllä Seminaarin päiväkodissa aloitettiin työparityöskentelymalli, eli työpari pyrkii olemaan mahdollisimman paljon oman pienen lapsiryhmänsä kanssa päivän aikana.

– Malli pohjautuu siihen, että lapsilla olisi pienempi ryhmä päivän aikana. Näin tulee vähemmän vuorovaikutussuhteita niin aikuisten kuin toisten lasten kanssa. Puhutaan kiintymyssuhdeteoriasta, eli mitä pienempi ryhmä, mitä läheisemmät aikuiset, sitä helpommin lapsi kiintyy siihen omaan aikuiseensa, päiväkodin johtaja Kirsti Huotari kertoo.

Leluja hyllyn päällä.
Entisen normaalikoulun tilat ovat muuntuneet hyvin päiväkodin tarpeisiin.Laura Tolonen / Yle

Kokemukset yhdeksän kuukauden varrelta ovat hyvät niin lasten kuin työntekijöidenkin näkökulmasta katsottuna.

– Malli on lasten kannalta erittäin hyvä. Pienryhmätoimintaa tehdään muutenkin paljon päiväkodeissa, koska siitä on hyviä kokemuksia. Lapsen ei tarvitse isossa ryhmässä hakea paikkaansa niin paljon, ja pienessä ryhmässä lapsi pääsee helpommin kuuluville, Huotari mainitsee.

– Työntekijät pystyvät keskittymään omaan lapsiryhmäänsä, omien lasten kanssa tehtävään työhön. Lisäksi esimerkiksi melutason kannalta ratkaisu on toimiva, päiväkodin johtaja jatkaa naurahtaen.

Työparityöskentelymallia lähdetään viemään kunnolla eteenpäin tulevana syksynä. Päiväkodin työntekijät kävivät työparikoulutuksen toukokuussa, jolloin he saivat lisää oppeja muualta.