Hyppää sisältöön

3D-tulostettu sydän ensimmäistä kertaa leikkauksessa Hyksissä

Suomessa on ensimmäisen kerran käytetty sydämen 3D-tulostusta kardiologisen toimenpiteen suunnittelussa. Hyksin sydän- ja keuhkokeskuksessa teetettiin potilaan sydäntä vastaava tekosydän, kun valmistauduttiin korjaamaan monimutkainen synnynnäinen sydänvika.

3D-tulostettu sydän auttoi operaation suunnittelussa. Kuva: Maria Moreno, HUS

Kyseiselle potilaalle oli tehty lapsena sydänleikkaus ja vuosien jälkeen hänen sydämensä eteistasolle oli tullut reikä. Reiän paikkaaminen olisi ollut hyvin haastavaa, kun sydämen anatomia oli muotoiltu kirurgisesti uudestaan. Potilaan sydän mallinnettiin Meilahdessa tehdyn tietokonetomografian avulla ja 3D-tulostus saatiin valmistettua Belgiassa.

– 3D-tulostetun sydämen avulla saimme nähtyä muuttuneen anatomian luonnollisessa koossa. Pystyimme suunnittelemaan, millaisia välineitä käytämme toimenpiteessä, osastonylilääkäri Juha Sinisalo kertoo HYKsin tiedotteessa.

Oikeanlaiset katetrit pystyttiin valitsemaan harjoittelusydämen avulla tarkasti, sillä potilaan sydäntä oli jo apsena paikattu dacronilla.

Potilas hyötyi 3D-sydämestä, koska näin pystyttiin lyhentämään toimenpiteen kestoa. Myös potilaan saama sädeannos pieneni, sillä katetrien kulkua seurataan koko operaation ajan. Monimutkainen toimenpide kesti alle tunnin, kun yleensä voidaan varautua useamman tunnin kestoon.

Tulostettu sydän on hyvin aidon tuntuinen.

Juha Sinisalo, osastonlääkäri, HYKS

– Tulostettu sydän on hyvin aidon tuntuinen. Se on joustava ja sydämen vasen puoli on selvästi pehmeä ja ohuempi, ja oikea puoli paksumpi ja jäykempi, aivan kuin oikeassa sydämessä, Sinisalo sanoo.

– Meillä oli vaativa työ saada sydän mallinnettua ensin varjoainekuvauksessa ja erottaa kudosrajat tarkasti, jotta pystyimme saamaan mallinnukselle tarvittavat tiedot.

Tulevaisuudessa 3D-tulostettuja sydämiä arvioidaan tarvittavan noin yksi kuukaudessa. Tekniikkaa käytetään suunnittelemaan toimenpiteitä sellaisille potilaille, joilla on hyvin poikkeava sydämen rakenne. Harjoitussydämen avulla pystytään kuitenkin välttämään avosydänleikkaus.

Aiemmin vastaavaa tekniikkaa on käytetty esimerkiksi leukakirurgian tarpeisiin. Sydämen 3D-tulosteita on tarkoitus tehdä yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Osastonlääkäri Juha Sinisalo pitää ajatusta toimivasta 3D-tulostetusta sydämestä vielä tieteisfantasiana, tuolloinhan pitäisi pystyä tulostamaan toimivia sydänsoluja.

.
.