Nigerian presidentti panee Boko Haramia vastustavan sotilasjoukon toimintaan

Entinen armeijakenraali Buhari aikoo murskata terroristiryhmän yhdistämällä voimansa naapurimaiden kanssa.

Ulkomaat
Muhammadu Buhari
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari Garmisch-Partenkirchenissä 8. kesäkuuta.John Macdougall / EPA

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari kokoaa tänään torstaina naapurimaiden johtajia huippukokoukseen. Tarkoituksena on panna toimeen yhteinen Boko Haramia vastustava sotilasjoukko. Joukkoa on suunniteltu siitä lähtien, kun terroristiryhmä viime vuonna kidnappasi 200 koulutyttöä Pohjois-Nigeriassa.

Yhteistyötä ei edellisen presidentin, Goodluck Jonathanin kautena saatu käyntiin, koska englanninkielinen Nigeria ei päässyt sopimukseen ranskankielisten naapureidensa, Nigerin, Tšadin, Kamerunin ja Beninin kanssa. Nyt maat ovat kuitenkin yhdessä Nigerian kanssa päättäneet, että Tšadiin sijoitetaan 9 000-päinen sotilasjoukko, MNJTF (Multinational Joint Task Force).

Muhammadu Buhari, 72, on nostanut Boko Haramin vastaisen taistelun ykkösprioriteetikseen. Toukokuussa virkaan astuneella Buharilla on kovat paineet kukistaa Nigerian pohjoisosissa riehuva Boko Haram. Buhari on jo siirtänyt armeijan operaatiokeskuksen pääkaupunki Abujasta pohjoiseen Maidugurin kaupunkiin.

– Hänellä [Buharilla] ei ole yhtään aikaa. Hänen on tehtävä räväkkä aloitus ja saada kaikki toimimaan nopeasti, poliittinen analyytikko Imad Mesdoua sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Buhari on korostanut, että naapurimaiden välillä tarvitaan pitkäaikaista yhteistyötä Isisinkin kanssa liittoutuneen Boko Haramin kukistamiseksi.

Lähteet: AFP, Yle