1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pelkäätkö punkin puremaa turhaan? Käytännössä kaikki paranevat, sanoo lääkäri

Vaarallista tautia levittävän punkin elinpiirin laajeneminen on lisännyt pelkoa taudista ja sen tartuntamahdollisuuksista. Moni turvautuu googleen lääkärin sijaan. Tautia voi kuitenkin olla mahdotonta todeta ilman lääkärikäyntiä.

terveys
Punkki imemässä verta.
Yle

Ikävältä Borrelia burgdorferi- bakteerilta on yhä vaikeampaa suojautua, koska sitä mahdollisesti kantavia punkkeja on levinnyt pohjoisinta Suomea myöten. Aiemmin punkin lempimaastona pidettiin lehtometsää, mutta Turun yliopiston tutkimuksen mukaan havumetsässä punkkeja voi olla lehtometsääkin enemmän.

– Marjastajien on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi mustikassa käydessään voikin joutua puutiaisen piston kohteeksi, sanoo infektioylilääkäri Jarmo Oksi Tyksistä.

Hoitamattomana bakteeri voi aiheuttaa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita. Lapsilla ja nuorilla tavallista on kasvohermohalvaus, kertoo terveyskirjasto.fi.

– Sellaisiakin tapauksia, joissa potilas on joutunut pyörätuoliin on varmasti joitakin. Mutta se on tosi harvinaista.

Näin tunnistat punkin ja sen pureman vaarallisuuden

Punkki tarvitsee pari vuorokautta aikaa iholla, jotta se pääsee levittämään tautia, joten punkkisyyni illalla voi pitää taudin loitolla. On myös hyvä muistaa, että läheskään kaikki punkit eivät levitä bakteeria. Lääkärilehden mukaan (Yleiskatsaus 20/2015) punkin pureman borreliatartunnan laskennallinen todennäköisyys on vain 2-6 %.

Jos puutiainen pääsee pistämään, se aiheuttaa puremakohtaan lähes poikkeuksetta läpimitaltaan 2-3 senttimetrin kokoisen punoituksen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita vielä borrelia-tartuntaa. Sen sijaan yli viiden sentin läpimittainen, päivien tai joskus vasta viikkojen kuluessa laajeneva punoitus on merkki varhaisvaiheen tartunnasta.

Mutta hyvä uutinen on se, että tauti on hoidettavissa antibiooteilla. Infektiolääkäri Jarmo Oksin mukaan varhaisvaiheessa hoidettuna käytännössä kaikki paranevat.

– Bakteeri saadaan hävitettyä elimistöstä 2-4 viikon kuurilla, 5-10 prosentille myöhemmin havaitusta infektiosta voi jäädä joitain jälkioireita.

Punkki voi tartuttaa borrelioosin marjametsässäkin

Infektioylilääkäri Jarmo Oksi

Borrelioosia eniten Ahvenanmaalla

Lääkärilehden mukaan eniten borrelioosia on edelleen Ahvenanmaalla, yli 1 200 tapausta 100 000 asukasta kohden.

– Koko Suomessa arvioidaan olevan noin 5 000 borrelioosi-tapausta vuosittain, suurin osa näistä on varhaisvaiheen infektioita, Oksi sanoo.

Hän muistuttaa, että googlettamalla on vaikea saada selville onko saanut vaarallisen punkin pureman vai ei. Oksi ihmettelee myös miten on mahdollista, että ulkomaille lähetettyjen laboratoriotestien perusteella on voitu tehdä diagnooseja ilman, että potilasta on henkilökohtaisesti tavattu.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että punkin puremat on iso puheenaihe myös maailmalla. Aihe ei ole kiistaton juuri osittain taudin diagnosointivaikeuksien vuoksi. Osa sairastuneista ei tiedä tai muista tulleensa punkin puremaksi, ja taudin leviämistä myös vaikkapa paarman välityksellä ei ole voitu sulkea pois.

Oksi pitää puutiaisen leviämistä seurauksena ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä. Hän pitää mahdollisena, että ennen pitkää puutiainen ikävine bakteereineen valloittaa koko maan.

Borrelioosiin ei rokotetta ole, mutta puutiaisen aiheuttamaan aivokuumeeseen kyllä. Missä tapauksessa rokote kannattaa ottaa infektiolääkäri Jarmo Oksi?

– Jos kesänviettopaikka pysyy samana, ja sijaitsee alueella, jossa tätä tautia on esiintynyt, ja niitä puutiaisen pistoja per vuosi on ollut useita, niin kyllä sitä silloin voi suositella.

Lähteet: terveyskirjasto.fi, www.utu.fi, Lääkärilehden verkkosivut, HUS, Jarmo Oksin haastattelu

Lue seuraavaksi