Salakalastajille 70 siikaa ja 60 päiväsakkoa: "Verraten suunnitelmallista ja taidokasta"

Viitenä vuotena jatkunut salakalastus tuotti kalamiehille 70 siikaa, viisi taimenta ja 60 päiväsakkoa. Kaksi miestä kalasti verkoilla Metsähallituksen virkistyskalastusjärvellä, jossa kaikenlainen pyydyskalastus on kielletty.

Kotimaa
Siika kalaverkossa
Lähikala on harvinaista herkkua lounaspöydässäPentti Palmu / Yle

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi kaksi salakalastajaa sakkoihin ja korvauksiin luvattomasta kalanpyynnistä. Miehet olivat vuosina 2010–2014 pitäneet verkkoja Suomussalmen Hossassa Ala-Valkeinen-järvellä.

Oikeuden mukaan miehet syyllistyivät kalastusrikokseen pyytämällä neljä kertaa kolmella verkolla siikaa, madetta, ahventa ja taimenta. Saaliiksi he olivat saaneet noin 70 siikaa ja viisi taimenta. Näin he olivat toimineet vastoin kalastuslain nojalla annettuja pyydysten määräyksiä ja pyyntikieltoa.

Salakalastajat jäivät kiinni Metsähallituksen erävalvonnalle viime vuoden toukokuussa. Kainuun rajavartioston esitutkinnassa selvisi, että miehet ovat kalastaneet järvessä verkoilla myös aiempina vuosina.

Oikeuden mukaan miehet tiesivät, että Hossan Ala-Valkeisella sai kalastaa ainoastaan virkistyskalastusluvalla. Lisäksi oman veneen käyttö ja kaikenlainen verkkopyynti olivat kokonaan kiellettyä.

Oikeuden mukaan miesten salakalastus oli verraten suunnitelmallista ja taidokasta. Verkot oli piilotettu veteen siten, että verkot oli kiinnitetty rannassa vesaan vain ohuella narulla.

1960- ja 1970-luvulla syntyneet miehet tunnustivat rikokset, mutta kiistivät kuitenkin korvausvaatimukset.

Molemmat miehet tuomittiin kalastusrikoksesta ja luvattomasta pyynnistä 60 päiväsakkoon. Lisäksi heidät tuomittiin korvaamaan Metsähallitukselle syntynyt vahinko ja oikeudenkäyntikulut. Takavarikoidut kalat ja verkot rikoksentekovälineenä tuomittiin menetetyksi valtiolle. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.