Valelääkäri Esa Laiholle syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä

Valelääkäri Esa Laiho saa syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Aiemmin Laiho on saanut syytteet muun muassa törkeästä petoksesta. Laiho on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
Esa Laiho.
Esa LaihoYle

Valtakunnansyyttäjänvirasto on päättänyt nostaa jälleen syytteitä valelääkäri Esa Laihoa vastaan. Laiho joutuu oikeuteen vastaamaan useista syytteistä. Häntä syytetään kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet huhtikuussa 2004, elokuussa 2006, kesäkuussa 2008 sekä huhti-, kesä- ja heinäkuussa vuonna 2011. Rikosepäilyt koskevat Laihon tekemiä virheellisiä hoitotoimenpiteitä sekä potilaiden kuolemiin tai hengenvaaraan johtaneita hoitotoimenpiteiden laiminlyömisiä.

Syyttäjä katsoo, että Laiho on toiminut tahallisesti. Syyttäjän mukaan Laihon on täytynyt käsittää, että hänen menettelyjensä todennäköisenä seurauksena on joko potilaan kuolema tai joutuminen hengenvaaralliseen tilaan. Laiho on kaiken aikaa tiennyt, että ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta häneltä on puuttunut tosiasiallinen osaaminen hoitaa vanhuspotilaita, jotka ovat olleet huonossa kunnossa – jopa kriittisessä tilassa, syyttäjä perustelee.

Syytteitä edellisten päälle

Aiemmin Esa Laihoa vastaan on nostettu syytteet luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta, rekisterimerkintärikoksista, törkeistä petoksista ja petoksen yrittämisestä.

Aiemmin nostettujen syytteiden mukaan Laihon työnantajina toimineille hoitolaitoksille on aiheutunut aiheettomasti maksetuista palkoista yli miljoonan euron vahinko.

Esa Laihon saamat tappo- ja pahoinpitelysyytteet sekä aiemmin häntä vastaan nostetut syytteet on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.

Laiho on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Esa Laiho on Venäjältä hankittujen, väärien lääkärintutkintotodistusten avulla toiminut vuodesta 2001 alkaen aluksi lääkäriharjoittelijana, myöhemmin rajoitetulla lääkärin toimiluvalla ja lopulta itsenäisenä lääkärinä joulukuusta 2005 vuoden 2011 marraskuuhun asti, jolloin epäily väärästä tutkintotodistuksesta paljastui.

Laiho teki lääkärin töitä pääosin geriatrian alalla useissa vanhustenkeskuksissa.