Unirätti, nalle ja tuttu aikuinen mukaan – Lomajärjestelyt tuovat muutoksia lasten hoitopaikkoihin

Kesällä osa päiväkotilapsista joutuu vaihtamaan päiväkotia lomien takia. Lapset kokevat muutoksen eri tavoilla, mutta ilman tuttuja aikuisia heidän ei tarvitse selvitä oudossa ympäristössä.

Kotimaa
Lapsi leikkii yhdessä aikuisen kanssa.
Laura Tolonen / Yle

Kajaanilainen Seminaarin päiväkoti toimii kesällä päivystävänä päiväkotina. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Tapiolan ja Purolan päiväkotien hoitolapset siirtyvät juhannuksen tienoilla Seminaariin, missä he ovat heinäkuun loppuun saakka. Päiväkotien lisäksi Seminaariin tulee myös perhepäivähoidon puolelta lapsia.

Lapset kokevat hoitopaikan vaihtumisen eri tavoilla. Toisille se on ihanaa, toisille muutos on iso.

– Lapsen ovat omanlaisiaan. Joillekin on ihanaa päästä kokeilemaan uusia leluja ja leikkimään erilaisella pihalla. Toisille muutos voi olla isompi, jota täytyy vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan kanssa valmistella. Mitä arempi lapsi on, sitä enemmän valmistelua pitäisi tehdä myös kotona, Seminaarin päiväkodin johtaja Kirsti Huotari mainitsee.

Tutut aikuiset mukana

Muista päiväkodeista tulevia lapsia valmistellaan muutokseen jo heidän omissa päiväkodeissaan.

– Perheille tiedotetaan hyvissä ajoin tästä käytännöstä ja heillä on mahdollisuus käydä tutustumassa meillä, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Omissa päiväkodeissa käydään keskustelua siitä, mitä tarkoittaa kun lähdetään toiseen päiväkotiin. Etenkin pienten lasten kohdalla on tärkeää viedä tietoa eteenpäin perheille, Kirsti Huotari kertoo.

– Ja lasten mukana tulevat aina ne tutut aikuiset. Eli lapsi ei joudu tuosta noin vain hyppäämään toiseen ryhmään. Perhepäivähoitolasten kohdalla asiassa on se seikka, että he tulevat niihin meidän ryhmiimme ja kaikki lapset eivät välttämättä ole meille tuttuja. Mutta tässäkin tapauksessa perheet voivat käydä tutustumassa etukäteen paikkoihin, Huotari jatkaa.

Kajaanilaisen Seminaarin päiväkodin johtaja Kirsti Huotari.
Kirsti Huotari.Laura Tolonen / Yle

Isompien lasten kanssa on hyvä jo kotona keskustella asiasta sekä vaikkapa käydä katsomassa päivystyspäiväkotia.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän oman päiväkodin henkilökunnan ja vanhempien kanssa yhdessä valmistellaan asiaa. Kaikki tutut asiat kulkevat mukana, saa olla se unirätti ja nalle matkassa. Tutut turvat ovat mukana kun mennään outoon paikkaan.

Lasten turvallisuus tärkeää

Lasten lisäksi myös työntekijöille kesän hoitojärjestelyt tuovat muutoksia tavalliseen arkeen.

– Pitää paljon puhua asioista ja tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa. Näin me tiedämme tiettyjen lapsien erityistarpeet, esimerkiksi lääkitykset. Näiden on oltava henkilökunnan tiedossa, jotta lapsen turvallisuus säilyy, Huotari huomauttaa.

Seminaarin päiväkodin henkilökunnalle sekä muista päiväkodeista tuleville työntekijöille pidettiin kesäpäivystysilta, jossa käytiin läpi päiväkodin säännöt, turvallisuusasiat ja tutustuttiin tiloihin.

– Näin henkilökuntaa ajettiin sisään. Mutta tärkeintä lasten kannalta on se, että tarvittavat tiedot välittyvät meille, jotta lapsella on turvallinen olla.