Video: Halvaantuminen ei estänyt Ullan moottoripyöräunelmaa – "Pystyn siihen mihin muutkin"

Lumilautaonnettomuudessa halvaantuminen ei ole estänyt Ulla Ylikoskea saavuttamasta vuosikausien unelmaansa. Sinnikäs työ, kekseliäisyys ja ennakkoluuloista piittaamattomuus palkitaan, kun Ulla pääsee liikenteeseen itse rakentamallaan moottoripyörällä.

ilmiöt
Ulla Ylikoski ajaa tuunaamallaan moottoripyörällä.
Risto Koskinen / Yle
Ulla Ylikoski ajaa tuunaamallaan moottoripyörällä.
Ulla Ylikoski on harjoitellut ahkerasti moottoripyöräkorttia varten.

Pyörätuolissa istuva keminmaalaislähtöinen Ulla Ylikoski päätti toteuttaa 12 vuoden haaveensa ja ajaa moottoripyöräkortin omalla moottoripyörällä. 15-vuotiaana lumilautaonnettomuudessa halvaantunut Ylikoski sai idean työpaikan kahvipöydässä reilu vuosi sitten.

Ehkä se on myös halu näyttää, että hitto soikoon, minä pystyn ihan samaan kuin muutkin.

Ulla Ylikoski

– Maaliskuussa istuttiin työpaikan poikien kanssa kahvipöydässä ja harmittelin, että taas tulee kesä ja kaikki muut ajavat moottoripyörillä. Pojat heittivät sitten, että "hei sähän oot mekaniikkasuunnittelija ammatiltasi, että mikäs ongelma siinä on kun sä teet tätä työkseksi", Ylikoski muistelee.

– Ja pari päivää sen jälkeen hankin jo pyörän.

Ihmettelyä ja ennakkoluuloja

Projektin edetessä hän on kohdannut myös ihmettelyä ja ennakkoluuloja. Nuoren naisen vauhdin nälkä ja sinnikkyys on kuitenkin saanut jatkamaan eteenpäin.

– Minulle on moni sanonut, että sinä et pysty. On myös kysytty, että miksen voi olla niinkuin muutkin invalidit ja ajaa autolla. Ehkä se on myös halu näyttää, että hitto soikoon, minä pystyn ihan samaan kuin muutkin, Ylikoski miettii.

Ylikoski haluaakin muistuttaa, että vammautuminen ei estä unelmien täyttymistä jos vain oikeaa asennetta löytyy.

Pyörätuolissa istuva Ulla Ylikoski moottoripyöränsä vieressä.
Risto Koskinen / Yle

Ketutusta, kuluja ja pitkiä päiviä tallissa

Sopivan moottoripyörän rakentaminen ei käynyt käden käänteessä. Esimerkiksi kaikki pyörän hallintalaitteet on siirretty ohjaustankoon.

– Vuoteen on mahtunut suurta ketutusta ja pitkiä päiviä tallissa sekä lompakon jatkuvaa avautumista. Tämä ei todellakaan ole halpa harrastus, Ylikoski nauraa.

Vaikeinta on ollut pyörän säätäminen, sillä vastaavia rakennelmia ei juuri ole ennen tehty.

– Viimeksi olimme säätämässä pyörää kymmenen tuntia jotta kaikki toimii. Totta kai testatessa on tullut myös epäonnistumisia. Olen halannut asfalttia, mutta se kuuluu lajiin.

Olen halannut asfalttia, mutta se kuuluu lajiin.

Ulla Ylikoski

Katsastusmiehet rikkoivat pyörän

Kommelluksiltakaan ei ole vuoden aikana vältytty. Ylikosken jätettyä pyöränsä katsastusasemalle tarkastettavaksi hän sai puhelun, jossa kerrottiin katsastusmiesten rikkoneen pyörän.

– Alunperin apupyörät toimivat pienellä vinssillä joka toimi napista, mutta katsastusmiehet onnistuivat rikkomaan sen. Onneksi postissa oli tulossa jo lineaarimoottori ja asensimme sen vinssin tilalle ja katsastusmies löi leimat paperiin, Ylikoski nauraa.

Tulevaisuudessa Ylikoski aikoo ajaa myös kilpaa moottoripyörällä.

– Ensi kautena olisi jo tarkoitus kisata. Nyt on tavoitteena hommata ratapyörä joka varusteltaisiin lähes samoilla hallintalaitteilla kuin tämä nykyinen.