1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mansikkatuotannon kääntöpuoli: tuhansia lintuja ammutaan joka vuosi

Räkättirastas on epätoivottu vieras marjatiloilla. Pesimäajan rauhoitus suojaa periaatteessa näitä marjojen napsijoita, mutta poikkeusluvalla marjatilalliset myös hävittävät vuosittain tuhansia haittalintuja.

Kotimaan uutiset
Räkättirastaan poikasia pesässä.
Maija Salmi / Yle

Mansikoiden ja muiden kesäherkkujen vuoksi moni räkättirastas menettää vuosittain henkensä. Suomen riistakeskus on myöntänyt tälle vuodelle 54 960 lupaa räkättirastaan ampumiseen.

Poikkeuslupahakemuksia tuli yli 80 000, mutta lupaa ei myönnetä kenelle tahansa, esimerkiksi kotipuutarhurin on turha yrittää saada räkättirastaiden tappamiseen lupaa.

– Linja on se, että pitää olla kyse vähintään sivuelinkeinosta ja vahinkoriskien usempia tuhansia euroja, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Riistakeskus arvioi lupien tarvetta muun muassa mahdollisten aikaisempien lupien pohjalta, vahinkoarvioiden perusteella ja sen mukaan, onko muita keinoja jo kokeiltu lintujen häätämiseksi.

Pitää olla kyse vähintään sivuelinkeinosta ja vahinkoriskien usempia tuhansia euroja.

Sauli Härkönen

– Edellytys on, että muita mahdollisuuksia pitää kokeilla, esimerkiksi verkkoja ja pelottimia. Ongelma-alueilla pehmeät keinot eivät riitä, sanoo Härkönen.

– Kukaan ei hae lupia mielellään, vaan siellä on kyllä yleensä tarve takana. Aiheutuneista vahingoista ei saa korvauksia, joten poikkeusluville voi olla tarvetta.

Haittalinnut piinaavat myös maatiloja ja lentokenttiä

Käytännössä poikkeulupia hakevat ja saavat lähinnä marjatilojen pitäjät tai heidän valtuuttamansa metsästäjät.

Haittalintujen, kuten varisten ja lokkien, tappamiseen myönnetään lupia myös esimerkiksi maatiloille ja kaatopaikoille. Kaupungeissa lintuja hävitetään myös esimerkiksi kauppojen lastausalueilta ja varastoilta.

– Lisäksi erillisellä maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisella luvalla on Finavian lentokentiltä poistettu vuosittain variksia lentoturvallisuuden takaamiseksi, kertoo erikoissuunnittelija Harri Norberg riistakeskuksesta.

Ongelma-alueilla pehmeät keinot eivät riitä.

Sauli Härkönen

Viime vuonna Suomessa tapettiin poikkeusluvilla vajaat 36 000 räkättirastasta ja reilut 27 000 varista.

Eniten poikkeuslupia on tänä vuonna myönnetty räkättirastaiden hävittämiseen Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan, Varsinais-Suomeen ja Keski-Suomeen.

Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta toteaa, että lintuongelmat jatkuvat yleensä vuodesta toiseen samoilla paikoilla, joille linnut tulevat ruuan perässä.

Lue seuraavaksi