Kyyn puremasta kuukausien kivut – "etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä myrkylle on"

Suomalaiset eivät aina ota kyyn puremaa riittävän vakavasti, sanoo ylilääkäri. Hyväkuntoinen aikuinenkin saattaa saada puremasta vakavia oireita. Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla kuolema.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Suomalaisia on viime vuosikymmeninä muistuteltu sinnikkäästi siitä, että kyyn purema on hengenvaarallinen lapsille, vanhuksille ja lemmikeille, mutta muutkin voivat saada vakavia oireita.

– Ongelma on se, että kun kyy puree, ei koskaan voi tietää, kuinka paljon myrkkyä on tullut, sanoo kotkalainen käärmeasiantuntija Urpo Koponen.

Koposen mukaan kyy ruokailee noin kerran viikossa. Käärmeen myrkkyrauhaset täyttyvät saalistustahdin mukaan noin viidessä vuorokaudessa.

– Siihenkään ei pidä luottaa, että kyyn puremasta jää aina ne tutut kaksi pistojälkeä. Oman kokemukseni perusteella esimerkiksi jopa kolmannekselta kyistä puuttuu toinen myrkkyhammas. Kyyn purema voi olla myös vaikka pelkkä naarmu.

Sairaalaan tiputukseen

Koponen on vuosien varrella ollut lukuisia kertoja kyiden kanssa tekemisissä, eikä hän ole välttynyt puremilta.

– Lievimmillään purema on ollut naarmu kädessä ja sitten käsi on ollut jonkin aikaa turvoksissa. Pahempaakin on sattunut.

Koko koipi oli kuin yhtä suurta mustelmaa.

Urpo Koponen

Pahemmalla Koponen viittaa tapaukseen, jossa jalkaan tuli kunnon purema.

– Ensin olin sairaalassa neljä päivää tiputuksessa. Jalka oli kipeä vielä neljä kuukautta tapauksen jälkeen. Ensin koko jalka oli nilkasta nivusiin punainen, sitten sininen, sen jälkeen violetti ja lopuksi vielä ruskeansävyinen, eli koko koipi oli kuin yhtä suurta mustelmaa.

Koponen muistuttaakin ihmisiä siitä, että kyyn pureman jälkeen pitää aina käydä lääkärissä.

Ampiaisenpisto olikin kyynpurema

Myös Metsälehden toimitussihteeri Eero Sala on saanut kokea kyynpureman synkemmän puolen. Sala pysähtyi pari viikkoa sitten voikukkapellon laitaan ottamaan valokuvaa sandaalit jalassa, kun kyy iski.

– Oikeassa jalassa tuntui kova pisto. Luulin sitä aluksi ampiaisen pistoksi, kun en nähnyt kyytä, mutta vähän myöhemmin jalasta löytyivät klassiset pistojäljet.

Jalasta löytyivät klassiset pistojäljet.

Eero Sala

Hoito-ohjeissa kehotetaan olemaan paikallaan, mutta koska piston aiheuttajasta ei ollut tietoa, jatkoi Sala matkaa autolla ja kipu alkoi yltyä.

– Kotona sitten ymmärsin, mistä on kyse ja otin kyypakkauksen. Mietin vielä tovin, mutta päätin lähteä terveyskeskukseen, kun kipu koveni ja koveni.

Terveyskeskuksessa Salalle annettiin kortisonipiikki ja hänet pantiin tiputukseen. Jalka turposi edelleen ja edessä olikin matka paikalliseen keskussairaalaan.

Kyy vei liikuntakyvyn viikoksi

Keskussairaalassa Salalle tehtiin lisää kokeita ja hänet otettiin yöksi tarkkailtavaksi. Aamulla hänet päästettiin kotiin, mutta vaivat eivät hellittäneet vielä pitkään aikaan.

Tämä on kaiken kaikkiaan ollut hyvin kivulias prosessi.

Eero Sala

– Jalka jatkoi turpoamistaan parin kolmen päivän ajan kunnes se oli nivusiin asti kuin täyteen puhallettu pallo. Kipu oli todella kova, enkä pystynyt liikkumaan, sillä joka kerta, kun jalalle yritti varata painoa, alkoi kipu yltyä entisestään.

Loppujen lopuksi Sala joutui olemaan puolitoista viikkoa lähes vuoteen omana.

– Tämä on kaiken kaikkiaan ollut hyvin kivulias prosessi, eikä jalka ole vieläkään kunnossa. En uskalla edes kuvitella, mitä olisi seurannut, jos en olisi lähtenyt lääkäriin.

Varmuuden vuoksi lääkäriin

Kyyn puremasta koituu Suomessa vuosittain seurauksia monille, mutta vakavat tapaukset ovat harvinaisia.

– Ne ovat jäävuoren huippu. Meillä käy joka kesä paljon kyynpureman saaneita, joista harva saa vakavia oireita, kertoo ylilääkäri Liisa Kokkonen Päijät-Hämeen keskussairaalan ensiavusta.

Jollekulle se voi olla hengenvaarallinen ja toisille ei tule mitään.

Liisa Kokkonen

Kokkosen mukaan kyynpurema tuo esiin ihmisten yksilöllisyyden.

– Tämä on vähän kuin ampiaisenpisto – jollekulle se voi olla hengenvaarallinen ja toisille ei tule mitään. Kyyn tapauksessa ongelma on se, että etukäteen ei voi tietää, kuinka herkkä kyyn myrkylle on, tai kuinka paljon myrkkyä on pureman yhteydessä saanut.

Ensiavuksi Kokkonen suosittelee kyypakkausta. Lisäksi purruksi tullun pitäisi käydä terveyskeskuksessa.

– Kyyn purema saatetaan ohittaa aika kevyestikin, vaikka se pitäisi aina ottaa vakavasti.

Jos purema on tullut kasvoihin tai kaulan seudulle, kannattaa toimia nopeasti. Vakavammat oireet tulevat yleensä esiin puolen vuorokauden sisällä, ylilääkäri korostaa.