Hyppää sisältöön

Kiteen korpikenttä on kesäkenttä – tänä kesänä lennetään vaikka pää alaspäin

Kiteen lentokentän kesä on käynnistynyt vilkkaasti. Valtatie 6:n tuntumassa sijaitsevan kentän ilmatilassa on säiden salliessa ollut viikonloppuisin ilmassa useitakin koneita. Lentoharrastajia käy Kiteellä maakunnan lisäksi myös muun muassa Etelä-Savosta. Kenttä on yksi maamme runsaasta 50:stä niin sanotusta korpikentästä, joilla ei ole omaa lennonjohtoa.

Kiteen lentokenttä soveltuu sijaintinsa puolesta hyvin harrastelentotoimintaan. Lentokentän oikealla puolella on Valtatie 6. Kuva: Paavo Koponen

Kiteen lentokenttä valmistui noin 25 vuotta sitten. Valtatie 6:n tuntumassa sijaitsevan kentän valmistuminen johti muun muassa Keski-Karjalan Ilmailukerhon perustamiseen. Kenttä on myös Itä-Suomen Urheiluilmailukeskuksen kotipaikka.

Kiteen lentokenttä sijaitse runsaan 20 kilometrin päässä itärajasta, mutta harrastajien mukaan rajan läheisyys ei ole ongelma, sillä vapaata ja valvomatonta ilmatilaa on vielä riittämiin. Lentotoimintaa on pääasiassa kesäisin.

”Korpikenttä” on kenttä, jossa ei ole lennonjohtoa

Matti Hoviala

Vapaa ilmatila houkuttelee harrastajia

Kiteen lentokenttä on kansankielellä sanottuna ”korpikenttä” (siirryt toiseen palveluun), joten se soveltuu hyvin myös koulutukseen.

– ”Korpikenttä” on kenttä, jossa ei ole lennonjohtoa. Siellä lentäjät itse valvovat ja seuraavat ilmatilaa.

– Kenttä on sopiva muun muassa koulutuskentäksi ja niinpä heinäkuussa siellä pidetäänkin purjetaitolentokurssi, kertoo koulutuspäällikkö Matti HuovialaSuomen Urheiluilmailuopistosta (siirryt toiseen palveluun).

Kiteen lentokenttä on purjelentoharrastajien suosiossa. Kuva: Paavo Koponen

– Purjetaitolentokurssilla opitaan muun muassa käsittelemään purjekonetta lennon erikoistilanteissa. Taitolentokoulutukseen kuuluu  myös lentoa vaikka pää alaspäin, lisää Hoviala.

Huovialan mukaan Kiteen lentokentän yksi etu kurssien järjestämisessä on myös se, että siellä koneiden hinaus ilmaan onnistuu maasta käsin hinausvintturilla. Näin hinaukset ovat huomattavasti halvempia kuin lentokonehinaukset.

.
.