Kylmät säät pitävät sinilevät kurissa – tosin uimaankaan ei ole asiaa

Viranomaiset ovat aloittaneet sinileväseurannan. Levää ei ole, mutta havupuiden siitepölyt saattavat muodostaa kellertäviä lauttoja vesien pinnoille. Lämpömittarit näyttävät vesien olevan kylmiä.

luonto
Ähtävänjoki.
Menneinä vuosikymmeninä Ähtävänjoessa on elänyt runsas kanta sekä jokihelmisimpukoita että jokitaimenia.Pasi Takkunen / Yle

Ely-keskuksen mukaan sinilevistä ei ole huolta, vesistöjen pinnalla saattaa kuitenkin olla havupuiden siiteopölyä. Se muodostaa vaalean kellertaviä, hitaasiti hajoavia kasaumia veteen.

Alkukesän kylmät säät ovat pitäneet myös pintavesien lämpötilat alhaisina. Esimerkiksi Ähtävänäjoen alaosalla Pedersöressä mittari näytti pintaveden lämpötilaksi keskiviikkona 13,3 astetta. Vuosi sitten samassa paikassa mitattiin lämpötilaksi 18,8 astetta. Lappajärvellä veden lämpötila oli nyt 11,8 astetta ja Närpiön Hinjärvellä 12,9

Etelä Pohjanmaan Elykeskus seuraa levätilannetta alueellaan kahdeksassatoista havaintopaikassa. Esimerkiksi Kokkolan ja Pietarsaaren seudun viralliset havaintopaikat ovat Luodonjärvellä, Pedersöressä Ähtävänjoella ja Pietarsaaren edustan merialueella.

Vesien tilaa voi seurata internertistä Järviwiki (siirryt toiseen palveluun) - sivustolta .