1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Laihon on täytynyt käsittää menettelynsä seuraukset

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan valelääkäri Esa Laiho on tietoisesti diagnosoinut ja lääkinnyt ihmisiä ilman tarvittavaa koulutusta. Laiho saa syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Kuolemantapaukset tapahtuivat Lahden kaupunginsairaalassa ja Helsingin Myllypuron vanhustenkeskuksessa.

Esa Laiho Kuva: Yle

Laihon epäillään tehneen vääriä diagnooseja ja sen myötä antaneensa virheellistä lääkitystä toimiessaan lääkärinä Lahden kaupunginsairaalassa vuonna 2006 ja Helsingin Myllypuron vanhustenkeskuksessa vuonna 2011.

Syytteiden mukaan Laihon menettely johti molemmissa tapauksissa potilaan kuolemaan.

– Laiho on tahallaan laiminlyönyt toimen piteet, tai sitten osaamattomuuttaan ei ole kyennyt lääkitsemään oikein, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Esa Laiho on Venäjältä hankittujen, väärien lääkärintutkintotodistusten avulla toiminut vuodesta 2001 alkaen aluksi lääkäriharjoittelijana, myöhemmin rajoitetulla lääkärin toimiluvalla ja lopulta itsenäisenä lääkärinä joulukuusta 2005 vuoden 2011 marraskuuhun asti.

Nostetut syytteet perustuvat siihen, että Laiho on tiedostanut oman kouluttamattomuutensa ja siten hänen on täytynyt olla tietoinen kyvyttömyydestään diagnosoida ja lääkitä potilaitaan.

– Hän on siis syyllistynyt pitkäaikaiseen suunnitelmalliseen tahalliseen toimintaan. Hänen on täytynyt käsittää, että hänen menettelynsä varsin todennäköinen seuraus voi olla jopa potilaan kuolema tai hengenvaarallinen tila, Kalske sanoo.

Esa Laihon saamat tappo- ja pahoinpitelysyytteet sekä aiemmin häntä vastaan nostetut syytteet on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.