1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhden jäte on toisen timantti – kiertotaloudessa mahdollisuus miljardibisnekseen

Toisen yrityksen jäte tai sivutuote voi olla toisen kipeästi tarvitsema hyödyke. Suomi hamuaa kiertotaloudesta uutta kasvua ja liiketoimintaa. Uusissa liiketoimintaverkostoissa voi muhia miljardien bisnes.

Kotimaan uutiset
Kaatopaikka
Juha Korhonen / Yle

Kiertotalous on noussut yhdeksi hallitusohjelman teemaksi yhdessä biotalouden kanssa. Esimerkiksi Sitra arvioi, että kiertotalous voi tuoda jopa parin miljardin liiketoiminnan kasvun vuosittain.

– Kiertotaloudessa luonnonvaroja käytetään viisaasti, tuotteet kiertävät mahdollisimman pitkään ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän, sanoo johtava asiantuntija Paula Eskola Motiva Oy:stä.

Uusi liiketoiminta voi syntyä, kun esimerkiksi teollisuuden tuotannon sivuvirroille löytyy hyödyntäjä.

Meidän voimalaitostuhkamme kiinnosti esimerkiksi kierrätysfirmoja.

Sami Markkanen

– Resursseista on pulaa ja esimerkiksi teknologisille innovaatioille sekä resurssiviisaudelle on jopa maailmanlaajuiset vientimarkkinat, kertoo Eskola.

Noin parikymmentä edustajaa muun muassa yrityksistä ja oppilaitoksista kokoontui torstaina Kotkassa alueelliseen työpajaan. Resurssien tuottajat ja hyödyntäjät kokoontuivat yhteen.

– Meidän voimalaitostuhkamme kiinnosti esimerkiksi kierrätysfirmoja, myhäili tuotantojohtaja Sami Markkanen Kotkan Energia Oy:stä.

Muun muassa kaukolämpöä tuottava energiayhtiö etsii jatkuvasti uusia materiaaleja.

– Pääsimme kivihiilestä jo vuosia sitten. Nyt käytämme muun muassa kierrätyspolttoaineita ja turvetta. Tutkimme kuitenkin esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja kuten lietteitä esimerkiksi biokaasun valmistuksen suhteen, sanoo Markkanen.

Pyrkimys on tunnistaa ja kehittää teollista symbioosia.

Paula Eskola

Valtion omistama asiantuntijayritys Motiva jatkaa koordinointia ja alueelliset kehitysyhtiöt työpajojen työstämistä eri puolilla maata.

– Pyrkimys on tunnistaa ja kehittää teollista symbioosia. Silloin esimerkiksi erilaiset yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä toistensa tuotteita ja palveluita entistä resurssiviisaammin, sanoo johtava asiantuntija Paula Eskola Motivasta.

Lue seuraavaksi