Valelääkäri Laihon avustaja: "Laiho on nostettu tikunnokkaan"

Valelääkäri Esa Laihoa oikeudessa puolustavan Kari Uotin mukaan on ongelmallista todistaa, että Laiho on syyllistynyt väitettyihin tappoihin ja törkeisiin pahoinpitelyihin. Uotin mukaan Laiho saakin tapposyytteet siksi koska hän ei ole muodollisesti pätevä lääkäri.

Kotimaa
Esa Laiho.
Esa LaihoYle

Valelääkäri Esa Laiho saa syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet huhtikuussa 2004, elokuussa 2006, kesäkuussa 2008 sekä huhti-, kesä- ja heinäkuussa vuonna 2011. Rikosepäilyt koskevat Laihon tekemiä virheellisiä hoitotoimenpiteitä sekä potilaiden kuolemiin tai hengenvaaraan johtaneita hoitotoimenpiteiden laiminlyömisiä.

Laiho on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Laihoa oikeudessa puolustavan Kari Uotin mukaan syyttäjän on vaikea todistaa, että kuolemantapauksien syynä olisi juuri Laihon epäpätevyys.

– Nämä tapahtumat ovat ymmärtääkseni tavanomaisia terveydenhuollossa. Suomen rikosoikeudessa kuitenkin vain teot tai laiminlyönnit ovat rangaistavia. Se tulee varmaan olemaan ydinasia oikeudenkäynnissä, Uoti sanoo.

Uotin mukaan Laihosta ollaan tekemässä kuolemantapausten syntipukkia, koska häneltä puuttuu lääkärin muodollinen pätevyys.

– Laiho on nyt nostettu tikunnokkaan puuttuvan muodollisen koulutuksensa vuoksi. Tässä halutaan tehdä rikosta siitä, ettei ole muodollisesti pätevä.

Esa Laihon saamat tappo- ja pahoinpitelysyytteet sekä aiemmin häntä vastaan nostetut syytteet on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa. Laiho odottaa oikeudenkäyntiään vapaana miehenä.