Uudella keihäslupauksella sellaiset kaaret, että kenttäkin käy ahtaaksi

Limingassa kasvaa uutta keihäänheittäjäsukupolvea siihen tahtiin, että kunnan urheilukenttääkin pitää tuunata keihäskaartin tarpeisiin. Jo nyt on keihäspaikan vauhdinottorataa jouduttu pidentämään, jottei keihäs lennä kentän yli.

urheilu
Toni Keränen Limingan Niittomiehet heittää keihästä.
Risto Degerman / Yle

Limingan Niittomiesten nuori keihäänheittäjä Toni Keränen on kevään aikana näyttänyt vahvuutensa keihäänheitossa. Kauden alussa Keränen tempaisi kotikentällään huikean 79,39 metrin kaaren ja nousi saman tien ikäluokkansa eli alle 17-vuotiaiden sarjassa maailmantilaston kakkoseksi.

Pari viikkoa myöhemmin Limingan Laidunkauden avajaiskisoissa kova tahti jatkui pienestä tuulihaitasta huolimatta. Keränen leiskautti temppuilevassa myötätuulessa tuloksen 75,72 metriä, mikä toi hänelle kilpailun voiton.

Menestyksen myötä paineet 80 metrin rajan rikkomisesta ovat lisääntyneet, ja sitä hän aikoo tavoitella seuraavaksi kesän aikana.

– Sitten pitää lähteä jahtaaman sitä Suomen ennätystä, joka on 81,85, sanoo Keränen.

Yleisönkin pitää varoa

– Ja nyt alkaa keihäskisa, joten siirtyykää pois sieltä kentän päädystä. Täältä voi tulla tosissaan nyt sellaisia kaaria, että on parempi mennä sivulle, kaikuu kenttäkuulutus Limingan urheilukentän kaiuttimista.

Ja nyt alkaa keihäskisa, joten siirtyykää pois sieltä kentän päädystä. Täältä voi tulla tosissaan nyt sellaisia kaaria, että on parempi mennä sivulle

Kaiutus Limingan urheilukentällä

Toni Keräsen sarja, pojat 17 vuotta ja 19 vuotta, aloittavat oman kilpailunsa.

Kasikymppiset Limingan kentälle vielä nykyisellään juuri ja juuri mahtuvat, mutta kentän nurmialue riittää nykyisellään maksimissaan 81 metrin heittoihin.

Aikuisten sarjaan siirtyminen vuoden päästä tuo sitten ainakin alkuun tasoitusta, kun keihään paino lisääntyy nuorten keihään 700 grammasta 800 grammaan. Samalla kaaret todennäköisesti lyhenevät – ainakin alkuun – viidellä–kuudella metrillä.

Mistään onnenkantamoisista Keräsen tuloksissa ei ole kyse, sillä hän on ollut ikäluokkansa kärkikaartia jo usean vuoden ajan.

Železný esikuvana innostaa

Pitkien kaarien taustalta löytyy tekniikkaa ja nopeutta. Toni Keränen sanoo tavoittelevansa Jan Železnýn tyyliä. Tärkeää on nopeus ja vauhdin siirtäminen keihääseen.

– Nimenomaan monipuolisesti olen harjoitellut, ja sitten olen enemmän semmoinen nopeusheittäjä. Yrittänyt vähän Železnýä matkia. Ei ole Räty esikuvana, Toni Keränen naurahtaa.

Nopeutta Keräsellä riittääkin, sillä sivulajissa sadan metrin juoksussakin menestys on ollut vähintäänkin kohtuullista. Keihäs on kuitenkin selkeästi ykköslaji, ja nimenomaan siihen on tarkoitus keskittyä.

– Kyllä keihäänheitto on ykköslaji. Satanen on siihen tullut vaan, kun harjoittelun kannalta on juostu ja käyty siinä vähän kilpailemassakin, kun se on sujunut hyvin.

Toni Keräsen valmentajana on isä Timo Keränen, jonka kanssa on tehty erityisesti voimaharjoittelua. Vinkkejä ja neuvoja on sitten haettu myös muilta alan huipuilta.