1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnion asianajaja teilasi televalvontatietojen todistusvoiman

Riitta Leppiniemi moitti, että vaikka puhelimien tukiasematietoja on selvitetty, niiden peittoaluetta ei ole tutkittu. Hänen mukaansa kummallisinta on, että ei ole kysytty Soneralta, mihin poliisin piilokonttori paikantuisi. Leppiniemi sanoo, että Pasilan mies on KRP:n luoma hahmo.

Kotimaan uutiset
Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kiirehti huumerikosepäilyjen pääkäsittelyyn 5. kesäkuuta Helsingin käräjäoikeudessa.
Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kiirehti huumerikosepäilyjen pääkäsittelyyn 5. kesäkuuta Helsingin käräjäoikeudessa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kyseenalaistaa syyttäjän näkemyksen teletunnistetietojen merkityksessä Aarnion huumevyyhden oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynti jatkuu tänään syytettyjen asiaesittelyillä.

Leppiniemi korosti, että syyttäjän kertomus ja näyttö jutussa perustuu teleliikennetietoihinja ja lähes kaikki todisteet ovat niitä.

– Tekstiviestejä ei kuitenkaan ole olemassa, sanoi Leppiniemi.

Aarnion puolustuksen mukaan kaikki liittymät ovat olleet huumerikostutkijoiden käytössä. Muut epäillyt ovat itse kertoneet yhteydestään huumerikosyksikköön. Leppiniemi paheksui, että erittäin menestyksekkään yksikön toiminnasta luodaan erikoinen kuva, kyse ei ole savuverhosta vaan ihan normaalista työstä.

– Tämä ei ole harrastelutoimintaa, hän sanoo.

Aarnion alaiset ovat Leppiniemen mukaan kertoneet, että puhelimet ja liittymät oli hankittu Helsingin poliisilaitoksen rahoilla. Sitä ei ole selvitetty, kuka poliisin liittymät hankki. Hankintoja tekevät ylikonstaapelit, eivät päälliköt. Puolustuksen mukaan puhelimet hankitaan anonyymisti, eikä niistä tehdä mitään listaa imei-koodien perusteella. Poliisien kuulusteluista Leppiniemen mukaan kävi kuitenkin ilmi, että Aarnio niitä ei ole hankkinut.

Prepaid-liittymä takaa turvallisuutta

Puhelimia on hankittu Helsingin huumepoliisin käyttöön vuosien aikana paljon suurempi määrä, kuin mistä oikeudessa on ollut puhetta. Leppiniemi korosti, että puhelimia käyttävät monet poliisit ja tietolähteiden tapaamisista voidaan sopia muidenkin poliisien kanssa, vaikka tietolähde tapaisi vain yhtä. Tekstiviestejä käytetään yleisesti tiedon vaihtoon.

– Jo yhdestä tapaamisesta saadaan valtava määrä viestejä aikaiseksi.

Prepaid-liittymillä turvataan myös tapaamisia vaarallisiksi epäillyissä tilanteissa. Liittymä aktivoidaan tapaamisessa ja toinen poliisi kuulee keskustelun ja pääsee tarvittaessa avuksi tilanteeseen.

Prepaid-liitymien käyttö on myös tapa suojata yhteydenpitoa, jos puhelin katoaa. Jos on pienikin mahdolisuus, että tietolähde paljastuu, liittymän käyttö lopetetaan. Jos on kysymys henkilön suojaamisesta, niitä päivystetään jatkuvasti, ne eivät voi olla yhden ihmisen käytössä, painotti Leppiniemi.

– Me emme tiedä, mikä viestien sisältö on. Ainoa tieto on muutamasta puhelimesta, jotka on takavarikoitu, painotti Leppiniemi.

Poliisillakin on oikeutensa

Leppiniemi muistutti, että itsekriminointisuoja koskee poliisiakin: poliisillakin on oikeutensa. Alkuvuodesta 2012 KRP kertoi hakeneensa televalvontatietoja, koska "Pasilan miestä" epäiltiin huumausainerikoksista. Prepaid-liittymiä olivat käyttäneet monet poliisit ja he pelkäsivät joutuvansa epäillyksi. Kenenkään ei tarvitse asettaa itseään syytteen vaaraan mutta tästä huolimatta useat huumerikosyksikön poliisit kertoivat puhelimien käytöstä.

– Sovittin, että huumerikosyksikkö tutkii maahantuonnin. KRP haki televalvonnan Helsingin huumepoliisin liittymään, Leppiniemi sanoo.

Leppiniemi moitti sitä, että vaikka puhelimien tukiasematietoja on selvitetty, niiden peittoaluetta ei ole tutkittu. Päätelaite ei välttämättä edes valitse lähintä tukiasemaa.

– Jos väitteitä esitetään, pitää myös tietää, minkälaiselta alueelta tukiasema tietoja paikantaa. Soneralla ei ole tukiasemien peittoalueista historiatietoja.

– Kummallisinta on, että ei ole kysytty Soneralta, mihin poliisin piilokonttori paikantuisi, Leppiniemi sanoo.

Tunnistetietojen perusteella vaaditaan 13 vuoden vankeutta

Leppiniemi arvosteli myös sitä, että epäiltyjen Hollannin huumekontaktien paikantumisesta ei ole liioin tietoja. Hän korosti, että näiden puutteellisten teletunnistetietojen perusteella vaaditaan 13 vuoden vankeutta.

– Olen toista vuotta joutunut toisteleman, että Pasilan miestä ei ole, mutta uskotaanko, että jos oikein monta kertaa toistetaan, niin KRP:n luomasta nimestä tulisi todellinen? Tämä on KRP:n luoma henkilö, Leppiniemi sanoo.

Hän korosti, että takavarikon kohteeksi joutunutta Aarnion autotallia ei ole ollut olemassa tynnyrijutun aikana, vaan se on valmistunut myöhemmin. Pasilan poliisitalon ympäristö oli myös työmaata ja samoilla alueilla on pidetty huumerikosyksikön autoja.

Puhelimet eivät linkity aina Pasilaan mieheen. Aarnion liittymällä ja väitetyn Pasilan miehen prepaid-liittymällä ei ole Leppiniemen mukaan yhteyttä muutoin kuin poikkeustilanteissa. Puhelimet ovat hiljenneet myös muulloin kuin Aarnion ulkomaan matkojen aikana. Leppiniemen mukaan on selvää, että ei tarvitse sopia tapaamisia, jos tietolähde ei ole paikalla. Hänen mielestään on myös selvää, että puhelimet paikantuvat piilokonttorille, jossa niiden pitääkin olla.

"Hollannin puhelimesta ei sijaintitietoja"

Myös Hollannin kontakti on puolustuksen mielestä täysin KRP:n antama nimi. Hollannin kontaktin liittymät voivat toimia valtaosassa Euroopan maista, myös Venäjällä. Hollannin puhelimesta ei ole yhtään sijaintitietoa, eikä tietoa viestittelyn sisällöstä.

– Käsittämätön mielikuva. Hollantilainen kontakti piirretään kuvioon, vaikka emme tiedä, onko Hollannin kontaktia edes Hollannissa.

Leppiniemi kiisti myös sen, että prepaid-liittymillä olisi liikennettä vain silloin, kun huumetynnyreitä oli tulossa Suomeen.

– Oli tasaista viestitystä, runsaimmat viestityspäivät eivät ole maahantulopäiviä, hän sanoo.