1. yle.fi
  2. Uutiset

Veneiden rekisteröinti sujuu määräajassa muutoksista huolimatta

Veneiden rekisteröinti siirtyi viime syksynä maistraateilta Trafille. Esimerkiksi Vaasassa veneiden rekisteröinti on ollut varsin vilkasta kevään ja alkukesän viileydestä huolimatta.

Kotimaan uutiset
Veneitä Vaasan Kalarannan satamassa.
Vaasan Kalarannassa veneiden rekisteritunnukset ovat kohdillaan.Anna Wikman / Yle

Veneiden rekisteröinti siirtyi viime syksynä maistraateilta Trafille. Trafi puolestaan on etsinyt eri puolilta maata toistasataa yhteistyökumppania hoitamaan käytännön työt.

Esimerkiksi Vaasassa Suomen Laatukatsastus ja Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan Katsastus hoitavat rekisteröintiä. Venekauppa on käynyt ehkä hiukan viime vuotista vilkkaampana, mutta varsin normaalina, kerrotaan veneliikkeistä. Veneiden rekisteröinti on myös vilkastunut kesäkelien lähestyessä.

– Maaliskuussa rynnistys alkoi ja kiihtyi huhtikuussa. Nyt väkeä käy lähes päivittäin, kertoo Marika Friberg Suomen Laatukatsastus Oy:stä.

Vaasassa Laatukatsastus on tehnyt kaikkiaan 160 rekisteröintiä. Etelä-Pohjanmaalla on valmiina joitakin kymmeniä.

Moottorivene, jonka kyljessä rekisteritunnus
Rekisteritunnus pitää näkyä veneen molemmilla laidoillaAnna Wikman / Yle

Ruuhkilta on vältytty

Veneilijät pelkäsivät rekisteröinnin ruuhkautumista, kun toimijat muuttuivat. Trafista vakuutetaan, että kaikki sujuu hyvin. Käsittelyajat ovat pysyneet luvatussa viiden päivän enimmäisajassa.

Veneen voi rekisteröidä kolmella tavalla. Käymällä itse palvelupisteessä katsastusasemalla, lähettämällä asiakirjat postilla tai sähköpostilla Trafille tai tekemällä rekisteröinti Trafin sivulla sähköisesti. Nopein toimitus näyttää olevan vierailu palvelupisteessä.

– Kunhan paperit ovat kunnossa niin meillä rekisteröinti kestää 10-15 minuuttia. Rekisteritunnuksen numeron saa saman tien tietoonsa, kertoo Marika Friberg.

Veneistä Vaasan kalarannan satamassa ja rekisteritunnus näkyy laidassa
Kaikki vähintään 5,5 m purje- ja moottoriveneet pitää rekisteröidä.Anna Wikman / Yle

Ensirekisteröinti maksaa 40 euroa ja käytetyn ostajalle omistajanmuutos 30 euroa. Määräysten mukaan kaikki vähintään 5,5 metrin purje- tai moottoriveneet on rekisteröitävä. Myös muut vesikulkuneuvot, joiden moottoriteho on vähintään 15 kW eli yli 20 hv on rekisteröitävä.

Venerekisteristä on hyötyä vesiliikenteen valvonnassa ja pelastustehtävissä. Sen uskotaan helpottavan myös vene- ja moottorivarkauksien selvittelyä.

Lue seuraavaksi