1. yle.fi
  2. Uutiset

STUK: Ikiroudasta ei vaaraa loppusijoitukselle nykytiedoilla

Säteilyturvakeskuksen mukaan maan jäätyminen ei ole nykyisten tutkimustulosten perusteella riski ydinjätteen loppusijoitukselle. Turun yliopiston mukaan tulevaisuuden jääkauden ikirouta ulottunee paljon aiempaa luultua syvemmälle.

Kotimaan uutiset
Kuilun suuaukko ylhäältäpäin.
Ydinjäte loppusijoitetaan kallioperään useiden satojen metrien syvyyteen.Yle

Säteilyturvakeskuksen mukaan tulevaisuuden jääkauden ikiroudasta ei nykyisten tutkimusten perusteella ole riskiä ydinjätteen loppusijoituksessa. Turun yliopisto julkaisi tänään tutkimuksen, jonka mukaan ikirouta voikin ulottua yli 420 metrin syvyyteen, minne ydinjäte on tarkoitus loppusijoittaa Olkiluodon Onkalossa.

– Ikiroudan ulottumissyvyys ja sen vaikutukset loppusijoituksen turvallisuuteen on ollut jo pitkään tärkeä selvitettävä asia. Toistaiseksi ei ole suoraa näyttöä, että loppusijoitussysteemin jäätyminen aiheuttaa turvallisuusriskin, kertoo toimistopäällikkö Jaakko Leino STUKista.

Posivan tekemien laskelmien mukaan ikiroudan muodostuminen loppusijoitussyvyyteen vaatii erittäin pitkän kuivan ja kylmän aikakauden.

– Olemme edellyttäneet Posivaa tekemään aiempaa laajempia jatkotutkimuksia ja toimittamaan lisätietoa asiasta jo ennen tätä tutkimustulostakin. Olemme arvioineet turvallisuusarviossa, että loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvallisesti. Posivan lisäanalyysit ja tarkennukset tulee kuitenkin tehdä käyttölupahakemukseen mennessä, Leino toteaa.

Lue seuraavaksi