Uutta luovaa yrittäjyyttä ja palveluja entiseen lasitehtaaseen Riihimäelle - viimeinkin

Neljännesvuosisadan kylmähkönä varastona seisonut puristelasitehdas alkaa hamuta kattonsa alle elokuvaa, videota, käsityöläisyyttä ja liikuntaa. Etinen lasitehdas odottaakin uusia asukkaitaan tehtaaseen jo ensi vuodeksi. Kysyntää mm. liikuntatiloista seudulla on jo nyt.

Kotimaa
Yksityiskohta Riihimäen lasin vaasista
Lasia tehdään edelleen Riihimäellä. Nykyään kuitenkin pienissä studioissa.YLE / Markku Karvonen

Suurimittainen lasiteollisuus hiljeni Riihimäeltä 1990-luvun alussa. Riihimäen Lasi teollisuuskiinteistö on siitä lähtien ollut vajaakäytössä, osin kuitenkin varastotiloiksi vuokrattuna. Samalla kaupungissa on ideoitu ja visioitu monet vuosikymmenet, miten erinomainen paikka taitelijoille ja muille luoville tekijöille tehdasalue saattaisi olla. Viime vaiheessa vuodet 2013–2015 alueen mahdollisuuksia on pohdittu mm. alueen omistajan Kiinteistö Oy Riihimäen Lasi, Riihimäen kaupungin ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Nyt aika alkaakin olla kypsä lasitehtaan uudistumiselle.

– Keskusteluja käydään jo monen toimijan kanssa, mutta emme vielä paljastaa, ketä alueelle on tulossa, kertoo kiinteistöpäällikkö Mikko Koskiahde.

Lasitehtaan alue mahdollistaa monenlaista uutta toimintaa. Suuria tiloja voisivat käyttää esimerkiksi liikunta- ja tanssi. Sellaisista tiloista Riihimäellä on nyt selvää pulaa, kertoo kiinteistöjohtaja Koskiahde. Lasitehtaan muuttaminen tulijoita varten vaatii kuitenkin tilojen remontointia ja uusimista. Remonttikulut voivat lähteä muutamasta sadasta tuhannesta eurosta miljoonaan tai kahteen miljoonaan euroon. Kovin kallista

Kyllä minä toivon, että heti ensi talvena olisi tehtaassa tiloja käytössä

Mikko Koskiahde

remonttia tehtaaseen ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

– Kyllä minä toivon, että heti ensi talvena olisi tehtaassa tiloja käytössä. Ensiksi puhutaan pakkauslasitehtaan osien saamista lämpimäksi tilaksi, pohtii kiinteistöpäällikkö Mikko Koskiahde.

Kun aluetta aletaan tarjota ja muuttaa mm. mahdollisesti elokuvatuotannolle, tv-tuotannoille, liikunnalle ja käsityöläisille Riihimäen kotipesäksi, samalla on alueelle luotava työskentelyä tukevia palveluja. Lounaisravintola voisi olla tehtaassa tarpeen hyviin pian.

Riihimäen vanhan lasitehtaan alue syksyllä
Lasitehdas Riihimäellä saattaa saada uusia asukkaita toimijoikseen piankin.Miki Wallenius / Yle

Lasitehtaaseen aiottu luova toiminta noudattaa perusajatukseltaan niin Hämeenlinnan Verkatehdasta kuin juuri nyt hyvin muodikasta Tallinnan Telliskiven alue. Riihimäkeläiset toppuuttelevat kuitenkin vertaamassa lasin aluettaan Tallinnaan, koska Viron pääkaupunki on yli puolen miljoonan asukkaan keskus. Silti Riihimäen Lasi ja sille ideoitu RiDesign tilaankin toimijoita mahtuu muutamasta kymmenestä satoihin.

– Illuusio Riihimäki näyttely esittelee koko kesän lasitehtaan mahdollisuuksia. Osa lasitehtaan piha-alueestakin avautuu kansalaisille katsoa ja pohtia mahdollisuuksia ja tulevaisuutta, houkuttelee kiinteistöpäällikkö Mikko Koskiahde kaupunkilaisia.

Osin EU-rahoituksellakin toteutetun RiiDesign-hankkeen tavoitteena on ollut luoda Riihimäen Wanhan Lasitehtaan alueelle yrittäjyyttä tukeva, innovatiivinen ja monipuolinen, alue- ja toimialarajat ylittävä luovien alojen toimintaympäristö ja yhteistyöverkosto.

Illuusio Riihimäki näyttely esittelee koko kesän lasitehtaan mahdollisuuksia

Mikko Koskiahde

Riihimäen Wanhan Lasitehtaan alueelle lähiympäristöineen on keskittynyt myös monenlaista lasialan osaamista, alan ammatinharjoittajia, käsityöläisiä sekä Suomen Lasimuseo.