1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kunnat säästävät, uimarannat vapautuvat koirille – lemmikkejä ei silti katsota hyvällä

Uimarantojen kunnossapito uhkaa tyssätä kuntien säästöihin. Esimerkiksi Lappeenrannassa on viime vuonna lopetettu ylläpito seitsemällä uimarannalla. Ne ovat nyt koiraystävällisiä rantoja. Lemmikin ulkoiluttamista uimareiden ja auringonpalvojien seassa ei silti suositella.

luonto
Kuvassa dreeveri uskaltautumassa kepin perässä veteen.
Anssi Leppänen / Yle

Vaikka helteitä ei tänä kesänä ole Suomessa vielä näkynyt, ovat rohkeimmat jo uskaltautuneet uimarannoille. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole aina tervetulleita veden ääreen, sillä koirilla ei ole asiaa kaupungin ylläpitämille uimarannoille.

Esimerkiksi Lappeenrannassa on viime vuonna lopetettu seitsemän uimarannan ylläpito kaupungin säästöjen takia.

Säästöjen takia yhä useampi ranta on nyt koiraystävällisempi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseiset rannat sopisivat joka tilanteessa koirien ulkoilutukseen.

Hihna kaulassa myös pulikoidessa

Koiran uimiseen kesäkuumalla pätevät selkeät säännöt. Koiran saa viedä vain sellaiselle rannalle, jolla ei ole ylläpitoa ja lisäksi koira on pidettävä aina kytkettynä.

Lappeenrannan kaupungin kunnossapitotyönjohtaja Tommi Nakari muistuttaa, että paras ratkaisu on aina mennä koiran kanssa sellaiseen paikkaan, jossa ei ole muita ihmisiä.

– Kaikki eivät pidä koirista. Kun meillä täällä Lappeenrannassa on rantaa eräitä metrejä, niin järkevintä on etsiä paikka, missä saa rauhassa käydä uittamassa koiraansa, Nakari kommentoi.

Kaikki eivät pidä koirista.

Tommi Nakari

Lappeenrantalainen Elina Moilanen käy suomenlapinkoiransa kanssa syrjäisemmillä rannoilla. Hän paheksuu koirien tuomista ihmisten sekaan yleiselle uimarannalle.

– Ihmiset eivät tykkää siitä, että heille käydään huomauttamassa asiasta. Koirien annetaan usein myös olla vapaana, mikä vähän ihmetyttää tuollaisella yleisellä paikalla, Moilanen kertoo.

Lappeenrannassa koirille on varattu oma, aidattu ranta Myllysaaren yleisen uimarannan läheisyydessä, Kirkkoherranlahden kentän vieressä.

Lue seuraavaksi