Kansalliset kaupunkipuistot ovat keskittyneet Hämeeseen – Video: Forssa vei idean Tampereen nenän edestä

Kansallinen kaupunkipuistoverkosto laajeni, kun Forssa sai keväällä himoitsemansa statuksen. Samalla vanhan teollisuuskaupungin maine vihertyy. Kansallisia kaupunkipuistoja on vain Hämeessä ja rannikolla. Esimerkiksi Helsingistä ja Tampereelta se puuttuu.

Kotimaa
Kaksi miestä kättelevät puun vieressä. Lapset seuraavat tapahtumaa taustalla huomioliivit päällän.
Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko istuttivat kansalliseen kaupunkipuistoon puun.Ville Välimäki / Yle
Puukuja joka johtaa suihkulähteelle

– Kansallisen kaupunkipuiston kriteerit ovat tiukat, kertoo puistoidean isä, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander.

Jokaisen uuden kansallisen kaupunkipuiston on tuotava puistojen verkostoon jotain uutta. Forssa toi ainutlaatuisen maiseman, jossa teollisuus ja maaseutu ovat tiiviisti yhdessä.

Esimerkiksi teollisuuskaupunki Tampereella ei näin ole, joten siellä on mietittävä jotain uutta, jotta kansallisen kaupunkipuiston status irtoaa ympäristöministeriöltä, kertoo Jukka-Pekka Flander.

Puukuja joka johtaa suihkulähteelle
Forssa on puistojen kaupunki myös. Vasta kansallinen kaupunkipuisto nostaa ne nyt esiin.Ville Välimäki / Yle

Tampere pyrkii, Helsinki ei

Tällä hetkellä kahdeksasta kansallisesta kaupunkipuistosta kolme on Hämeessä ja loput viisi merenrantakaupungeissa. Pääkaupunkiseutu on tyhjä aukko, samoin Tampere ja koko Keski– ja Pohjois–Suomi Tampereen yläpuolella.

– Tampereella selvitellään mahdollisuuksia saada kansallinen kaupunkipuisto. Helsinki on tehnyt oman Helsinki –puistonsa. Ympäristöministeriö on todennut, ettei se täytä kansallisen kaupunkipuiston kriteereitä. Saa nähdä onnistuvatko kansalaisjärjestöt kääntämään Helsingin päättäjien päät, jotta Helsinki alkaisi edes selvittämään mahdollisuuksiaan kaupunkipuistoon.

Montaa puistoa ei enää perusteta

Kansallisten kaupunkipuistojen määrä rajattunee 10-12 välille.

– Seinäjoki on valmistellut asiaa pitkään samoin Rovaniemi. Kokkola on juuri päättänyt aloittaa selvitykset ja kuten sanottu Tampereellakin mietitään asiaa, kertoo Flander.

– Se, että nämä nykyiset kaupungit ovat saaneet kansallisen kaupunkipuistostatuksen johtuu paljolti tietysti niiden historiasta. Ne ovat historiallisesti kunnon kaupunkeja, jotka ovat myös ymmärtäneet kansallisen kaupunkipuiston merkityksen.

Forssan maineelle suuri merkitys

Vanhoja tehdasrakennuksia loimijoen lähellä
Vanhat tehdasrakennukset ja Loimijoki tuovat Forssalle oman ilmeen.Ville Välimäki / Yle

Forssa on viime aikoina niittänyt mainetta lähinnä kuihtuvana teollisuuskaupunkina. Kansallisen kaupunkipuiston tuoma vihreä maine on juuri Forssalle erittäin tärkeä.

– Tällä on erittäin suuri merkitys. Me olemme tehneet jo vuosia töitä vihreiden arvojen eteen ja tgämä on hieno palkinto siitä työstä, arvioi Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

– Uuden statuksen avulla voimme tietysti houkutella matkailijoita, mutta varmasti myös uusia asukkaita ja investointeja kaupunkiin, uskoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko.