Lähteet Reutersille: Venäläisyhtiö tuskin jatkaa öljynporausta Karanmerellä pariin vuoteen

Reutersin lähteen mukaan valtion öljy-yhtiö ei voi jatkaa öljynporausta Karanmerellä ilman amerikkalaista Exxonia. Exxon lopetti yhteistyön Rosneftin kanssa Venäjälle määrättyjen talouspakotteiden takia.

Ulkomaat
Rosneft yhtiön kyltti.
Yuri Kochetkov / EPA

Venäläisen valtion öljy-yhtiö Rosneftin on lykättävä öljynporausta Pohjoiseen jäämereen kuuluvalla Karanmerellä ainakin kaksi vuotta, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat lähteet. Taustalla ovat pakotteet, joita länsimaat ovat määränneet Venäjälle Ukrainan kriisin takia.

Rosneft ja yhdysvaltalainen öljyjätti Exxon Mobil ovat tehneet yhteistyötä pohjoisilla alueilla. Exxon lopetti poraukset Venäjälle määrättyjen talouspakotteiden vuoksi.

Rosneftin suunnitelmia tuntevat lähteet ovat kertoneet Reutersille, että pakotteiden takia Venäjällä ei ole tarvittavaa laitteistoa ja rahoitusta, jotta öljynporaus voisi jatkua.

– Tässä tilanteessa on todennäköistä, ettei alueella porata öljyä vielä vuonna 2017, eräs lähteistä kertoo.

Toisen lähteen mukaan Rosneft ei etene Arktiksella ennen kuin Venäjä pääsee pakotteista ja Exxon palaa Venäjälle.

Tässä tilanteessa on todennäköistä, ettei alueella porata öljyä vielä vuonna 2017.

Nimetön lähde Reutersille

Rosneft kertoi viime syksynä, että yhteistyössä Exxonin kanssa löydettiin öljykenttä, jolla on mahdollisesti 130 miljoonaa tonnia öljyä, joka olisi teknisesti hyödynnettävissä.

Poraaminen on Karanmerellä mahdollista vain kahden kuukauden ajan vuodessa, sillä sääolot ovat vaikeat. Arvostelijat muistuttavat, että pohjoisilla vesialueilla mahdollisen öljyvuodon siivoaminen on samasta syystä mahdotonta.

Vaikka onnettomuutta ei tapahtuisi, öljynporaus on kyseenalaista ilmastonmuutoksen vuoksi. Esimerkiksi Kansainvälinen energiajärjestö IEA muistuttaa, että suuri osa tunnetuista fossiilivaroista on jätettävä käyttämättä, jos maapallon lämpeneminen halutaan rajoittaa kahteen asteeseen.

Rosneftilta ei suoraa vastausta

Rosneftilla oli viime vuoden lopussa velkaa noin 40 miljardia euroa. Yhtiö pyysi viime syksynä tukea valtiolta, mutta ei ole saanut ainakaan vielä myönteistä vastausta.

Rosneft on vastannut Reutersin tiedusteluihin lyhyesti toimivansa vuosina 2016–17 saamiensa lupien mukaan.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak kommentoi keskiviikkona, että pakotteet ovat vaikuttaneet öljyalaan:

– Ikävä kyllä arktisen alueen porauksista on tullut mutkikkaita pakotteiden takia, hän kuvaili.

Lähteet: Reuters