Kolilla hävitetään lupiineja talkoovoimin – siemen elää maassa jopa 80 vuotta

Suomi on täynnä teitä, joiden varsilla kasvaa villejä lupiineja. Lupiini on kaunis, mutta haitallinen hernekasvi. Lieksan Kolilla lupiinia vastaan taistellaan talkoovoimin.

Kotimaa
Lupiineja.
Jouni Koutonen / Yle

Lupiini eli komealupiini tuotiin Eurooppaan Pohjois-Amerikasta koriste- ja rehukasviksi.

Lupiinia on levitetty Suomessakin mökeille ja puutarhoille, mutta helposti leviävä kasvi on lisääntynyt rähjähdysmäisesti ja vie nyt elintilaa harvinaisilta ja uhanalaisilta kasvilajeilta.

Kolin Vaaralanaholla lupiineja hävitetään talkoovoimin.

– Tarkoituksena on levittää tietoutta lupiinin hävittämisestä. Ja kun nämä ahot ja niityt ovat erityisen herkkiä lupiinin kaltaisille vieraslajeille niin ajattelimme nyt tämän yhden uhanalaisen ahon vapauttaa lupiineista, Anni Koskela Kolin luontokeskus Ukosta kertoo.

Juurineen kaivaminen on ainoa keino

Metsäbiologi Maaret Väänäsen mukaan ainoa keino päästä lupiinista lopullisesti eroon on kaivaa kasvi juurineen pois maasta.

– Jos lupiinin niittää, niin se kasvaa takaisin. Lupiini tuottaa niin paljon siemeniä, että maaperään muodostuu siemenpankki, josta nousee vuosien ajan uusia kasveja.

Tutkimusten mukaan lupiinin siemenet voivat elää maassa jopa 50-80 vuotta.

– Pohjois-Karjalassa lupiini ei ole vielä kovinkaan pahasti vaikuttanut uhanalaisiin kasveihin, mutta onhan se siinä mielessä haitallinen vieraslaji, että siitä ei pääse kovin helposti kokonaan eroon, Väänänen kertoo.

Haittakasvien hävittäjiä jopa Kajaanista saakka

Lupiinien hävitystalkoot, eivät ole vuoden ensimmäiset haittakasvien hävitystalkoot Kolilla.

– Meillä oli jättiputkitalkoot toukokuussa ja sinne saapui yksi mies Kajaanista asti ihan vain talkoita varten. Sama herra osallistuu todennäköisesti myös lupiinitalkoisiin, Anni Koskela luontokeskus Ukosta kertoo.

– Tämä kajaanilainen herra oli todella kiinnostunut haittakasvien hävittämisestä. Hän kertoi, että aikoinaan lupiineja ja jättiputkia on istutettu omaan pihapiiriin koristeeksi ja nyt sitten näistä haittakasveista yritetään päästä eroon.

Lieksan Kolin lupiinitalkoot järjestetään luonnonkukkien päivän kunniaksi.

Luonnonkukkien päivää vietetään kaikissa Pohjoismaissa 14. kesäkuuta ja teemapäivän tavoitteena on lisätä kasvituntemusta ja -harrastusta.