Näkökulma: F-35 vahvoilla Hornetin seuraajaksi

Vuosituhannen asekaupassa lähdetään liikkeelle avoimin kortein, mutta vaihtoehtoja on vähän. Viime kädessä valinta tehdään transatlanttisen amerikkalaishävittäjän ja ruotsalaisen Gripenin välillä, kirjoittaa Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Näkökulmat
Reijo Lindroos
Yle

Ilmavoimien Hornetien elinkaari päättyy vasta 2025–2030, mutta nyt ollaan liikkeellä paljon aiemmin kuin edellisessä hävittäjähankinnassa. Aseteknologian raju kallistuminen pakottaa tutkimaan kaikki vaihtoehdot Hornetien suorituskyvyn korvaamisessa.

F-18 Hornet tuli mukaan edelliseen hävittäjäkilpaan yllättäen, jälki-ilmoittautuneena. Suomen hävittäjäkalusto koostui 1980-luvun lopulla venäläisistä Mig-21bis-hävittäjistä ja ruotsalaista Saab 35 Drakeneista.

Niitä korvaaman lähetettiin maaliskuussa 1990 tarjouspyynnöt ranskalaiselle Dassault'lle Mirage 2000 -koneesta, ruotsalaiselle Saabille Gripenistä ja amerikkalaiselle General Dynamicsille F-16-hävittäjästä. Venäläisestä Mig-29:sta ei tarjouspyyntöä tehty.

McDonnell Douglas -yhtiö liittyi tarjouskilpaan yllättäen huhtikuussa 1991, tarjoamalla Suomelle F/A-18 Hornetia. Kevään 1992 koelentojen jälkeen Suomi päätyi hankkimaan 64 Hornetia.

Hornetien korvaamista selvittäneen kenraalimajuri Lauri Purasen mukaan hävittäjäkisassa ei ole ennakkosuosikkia, vaan tarjouskilpaan kutsutaan mukaan kaikki varteenotettavat kone-ehdokkaat. Periaatteena on paras voittakoon.

Ilmavoimiemme lentäjät eivät suoraan sano, että Amerikan raudan tilalle pitää saada vielä parempi Amerikan rauta, mutta Hornetiin ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Arktisessa ilmaharjoituksessa Rovaniemellä pari viikkoa sitten Ranskan ja Ruotsin pilotit vakuuttelivat, että ilmaharjoituksessa ei kisata, kellä on paras kone ja parhaat lentäjät. Lapin lennoston johto pamautti suoraan, että me pyrimme nuo ilmataistelut voittamaan ja meillä on myös siihen sopiva kalusto.

Ilmavoimien uuden hävittäjätyypin valintaan liittyy selkeä poliittinen ulottuvuus. Selvityksen tänään vastaanottanut puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kirjoitti ennen eduskuntavaaleja ja ministeripestiä blogissaan, että ”jos nyt valittaisiin jokin muu konetyyppi kuin amerikkalaisvalmisteinen F-35, olisi se poliittinen päätös ja kertoisi, että transatlanttisten suhteiden sijasta tukeudumme vaikkapa Ruotsiin.”

Ruotsin Jas Gripen sopisi sinällään mainiosti kovassa huudossa olevaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämiseen. Gripen on Pohjolan oloihin rakennettu, se pystyy nousemaan lyhyiltä kiitoteiltä, ja Ruotsin ja Suomen yhteisten tukikohtien käyttö olisi samalla konetyypillä helppoa.

Uuden sukupolven Gripen on kuitenkin vasta kehittelyvaiheessa, joten koneen ominaisuuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Prototyyppi toki valmistuu parin vuoden sisään ja Suomen hävittäjähankinnan toteutumisvaiheessa 2025–2030 uuden sukupolven Gripen on jo moneen kertaan testattu hävittäjä.

Amerikkalainen F-35 on tämän päivän listahinnalla kallein vaihtoehto. Yksi F-35 maksaa lehtitietojen mukaan 180 miljoonaa dollaria, joten tuolla hinnalla Suomen 60 Hornetin korvaaminen F-35-hävittäjillä maksaisi noin 10 miljardia euroa.

Todellinen hinta selviää kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun tietopyyntö konetyypin valmistajalle tehdään ja Lockheed Martin pyyntöön vastaa. Yhdysvallat ja sen liittolaiset suunnittelevat hankkivansa yli 3 000 F-35-konetta, korvaamaan ikääntyvän F-16- ja F-18-kaluston. Ilmailuasiantuntijoiden mukaan F-35:n hinta saattaa pudota Suomen tyyppisen kaupan yhteydessä noin 100 miljoonaan euroon koneelta.

Hornetin hankinnan yhteydessä Yhdysvallat päästi Suomen niiden maiden joukkoon, joille ilmavoimien huipputekniikkaa voidaan myydä. Hornetien ohjuksista on jouduttu tavan takaa vääntämään kättä Yhdysvaltain puolustusministeriön ja kongressin kanssa, mutta lopulta jopa ilmasta maahan ammuttavat JASMM-ohjukset myytiin Suomelle.

F-35 olisi luonteva seuraaja Hornetille. Hieman enteellisesti puolustusministeri Jussi Niinistö totesi päivän lehdistötilaisuudessa, että Norja ja Tanska ovat jo päättäneet hankkia pohjoismaisen vaihtoehdon sijasta F-35-hävittäjiä. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ei Niinistön mukaan konetyypin valintaan kaadu.

F-kolmeviitosta siis pukkaa…

Reijo Lindroos
Kirjoittaja on Ylen erikoistoimittaja