1. yle.fi
  2. Uutiset

Laki uudistuu, veroja aiotaan korottaa – "Haluamme suitsia tupakkaa, emme tupakoitsijoita"

Uusi tupakkalaki tulee Suomessa voimaan vuoden kuluttua. Sen sisältöä hiotaan vielä. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet rajoittaisivat esimerkiksi parvekkeella ja yksityisautoissa tupakointia.

Kotimaan uutiset
Tupakoitsija.
Anni Reenpää / Lehtikuva

Tupakkalain uudistus. Tupakkaveron korotus.

Tässä kaksi keinoa ja kokonaisuutta, joilla suomalaisten tupakointia on lähivuosina tarkoitus hillitä ja vähentää, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä eli STM:stä.

Tupakanpolttajille on tiedossa monia tupakointia rajoittavia asetuksia, jos kaavaillut ehdotukset toteutuvat sellaisinaan. Ehdotuksia ovat muun muassa parveketupakoinnin ja yksityisautoissa tapahtuvan tupakoinnin rajoittaminen sekä sähkösavukkeiden sääntely, Paavola luettelee.

Tupakkalain uudistus on tällä hetkellä virkamiesvalmistelussa. Paavola sanoo, että se saadaan lausuntokierrokselle viimeistään elokuussa. Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista valmistuisi loppuvuoden aikana.

Suomi oli aikoinaan kärkijoukoissa, mutta ei enää. Toki tupakkapolitiikka on yhä edistyksellistä eurooppalaisessa skaalassa.

Antero Heloma

Lakiuudistus, veronkorotus – ollaanko tässä suitsimassa tupakanpolttoa ja tupakoijia ankarallakin kädellä?

– Me haluamme suitsia tupakkaa, emme niinkään tupakoitsijoita.

– Tietenkin haluamme myös kannustaa ihmisiä lopettamaan tupakoinnin ja siihen varsinkin, etteivät nuoret aloittaisi tupakointia ollenkaan. Jokainen tietää, että tupakasta on vaikea päästä eroon, mutta miten vaikea, se ei välttämättä ole kovinkaan selvää, varsinkaan nuorilla. Riippuvuus tulee todella äkkiä, Paavola vastaa.

Hän tähdentää, että loppujen lopuksi niin tupakkalain uudistus kuin tupakkaveron korottaminen ovat poliittista päätöksentekoa.

Arvio: Tupakka-askin hinta nousisi kaksi euroa

Tupakkaveron korotus on toistaiseksi vasta mainittu tuoreessa hallitusohjelmassa.

Veronmaksajain Keskusliitto on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että keskihintaisen tupakka-askin hinta nousisi noin kaksi euroa, jos tupakkaveroa päätetään korottaa 270 miljoonalla eurolla, kuten hallitusohjelmassa esitetään. Hallitusohjelman mukaan tupakkaveroa korotettaisiin asteittain.

Valtiovarainministeriön vero-osaston finanssisihteeri Jukka Mattila sanoo ministeriön odottavan, että veroasia täsmentyy piakkoin. Hän ei ryhdy arvioimaan tupakkaveron mahdollista aikataulua tämän tarkemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä toivotetaan tervetulleeksi sekä tupakkalain uudistus että tupakkaveron suunniteltu korotus. Tupakasta, rahapeleistä ja riippuvuudesta vastaavan yksikön päällikkö, ylilääkäri Antero Heloma kiittelee etenkin tupakkaveron korotusta.

– Tupakkaveron osuus eli se, mikä tupakan hintataso on, on tärkeä, jos katsotaan kansainvälisiä ja kotimaisia tutkimuksia. Silloin kun on inflaatioaika eikä veroja koroteta, tupakan hinta jää inflaatiosta jälkeen. Se vaikuttaa niin, että tupakan kulutus nousee, Heloma sanoo.

– Jos puhutaan vaikkapa kymmenen prosentin veronkorotuksesta, niin taloustieteilijöiden mukaan se laskee tupakankulutusta noin kolme–neljä prosenttia. Tämä on fakta, ja sen takia sillä on merkitystä.

STM:n Meri Paavola on samoilla linjoilla.

– Usein sanotaan, että tupakkaverohan tuottaa valtiolle rahaa, mutta ei se kyllä kata niitä kuluja, joita tupakka aiheuttaa, erityisesti terveydenhuollossa.

EU-direktiivi kieltää menthol-savukkeet

Uuden tupakkalain on määrä tulla voimaan vuoden kuluttua. Aikataulu on kytköksissä Euroopan unionin tupakkatuotedirektiiviin, Paavola selittää.

Usein sanotaan, että tupakkavero tuottaa valtiolle rahaa, mutta ei se kyllä kata niitä kuluja, joita tupakka aiheuttaa.

Meri Paavola

Direktiivi hyväksyttiin viime vuonna. Se edellyttää, että unionin jäsenvaltiot toimeenpanevat sen kansallisessa lainsäädännössään toukokuussa 2016.

Tupakkalain uudistuksessa huomioidaan sekä EU-direktiivin edellyttämät muutokset että Suomen kansallinen näkökulma, Paavola kertoo. Hän sanoo direktiivin linjaavan esimerkiksi sen, että tupakka-askeihin on painettava kuvalliset varoitusmerkinnät. Direktiivi myös kieltää niin sanotut tunnusomaiset maut, kuten menthol-savukkeet.

"Ehkä aika on tarpeeksi kypsä"

Tupakkalain kansalliset muutokset ovat vasta luonnosasteella, Paavola muistuttaa.

Yksi ehdotuksista on parveketupakoinnin rajoittaminen tai kieltäminen. Suunnitelmissa on esittää asia niin, että taloyhtiöillä olisi nykyistä laajemmat mahdollisuudet puuttua parvekkeella tupakointiin.

– Tästä on puhuttu pitkään, ainakin 15 vuotta. Ehkä aika on nyt tarpeeksi kypsä, Paavola arvioi.

– Meillä täällä sosiaali- ja terveysministeriössä suurin osa valituksista koskee nimenomaan parveketupakointia. Niin on ollut vuosikausia. Meidän näkemyksemme mukaan jokaisen pitäisi pystyä olemaan kotonaan puhtaassa ilmassa.

Tupakkalain uudistuksen yhteydessä haluttaisiin rajoittaa myös yksityisautoissa tupakointia – silloin, kun läsnä on lapsia. Paavolan mukaan tämä rajoitus on ollut esillä jo viitisen vuotta sitten.

Australiassa askissa ei ole logoa

THL:n Antero Heloma pitää ehdotuksia aiheellisina.

– Tavoitteenahan on ihmisten terveys. Jos joka toinen tupakoitsija kuolee tupakkaan, se on aika keskeinen kansanterveydellinen rasite. Yhtä suuri kuin alkoholi.

Heloma ei panisi pahakseen, jos toimenpiteet olisivat tätäkin tiukempia. Hän kertoo, että esimerkiksi Australiassa tupakka-askit ovat neutraaleja eli niissä ei ole savukemerkin logoa vaan pelkkä nimi tavallisella kirjasintyypillä.

– Australiassa on puhuttu siitäkin, että tupakointi kiellettäisiin vuoden 2000 jälkeen syntyneiltä.

– Yleensä anglosaksiset maat, kuten Australia, Kanada ja itse Britannia, ovat olleet kärkipäässä tällaisissa rajoituksissa ja muut ovat tulleet perässä. Suomikin oli aikoinaan kärkijoukoissa, mutta enää ei aivan. Toki Suomen tupakkapolitiikka on edelleen edistyksellistä eurooppalaisessa skaalassa, Heloma toteaa.

Meri Paavola huomauttaa, että nuorten tupakointi on vähentynyt Suomessa puolella 15 vuoden takaisesta. Suomessakin on näin ollen kasvamassa savuttomia sukupolvia, hän sanoo.

Lue seuraavaksi