1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taru sormusten herrasta -näyttelijä Christopher Lee on kuollut

Kauhuelokuvien tähtenä tunnetuksi noussut Lee kuoli 93-vuotiaana lontoolaisessa sairaalassa sunnuntaina. Talvisodan aikana nuori Lee halusi taistella vapaaehtoisena Suomen puolesta.

kulttuuri
Elokuvanäyttelijä Christopher Lee kuvattuna vuonna 2013.
Elokuvanäyttelijä Christopher Lee kuvattuna vuonna 2013.Urs Flueeler / EPA

Veteraaninäyttelijä Christopher Lee on kuollut 93-vuotiaana, brittilehdet kertovat. Lee muistetaan muun muassa roolistaan petollisena velho Sarumanina elokuvatrilogiassa Taru sormusten herrasta.

Hän tuli kuitenkin tunnetuksi jo 1950-luvulla, jolloin hän näytteli useissa kauhuelokuvissa, muun muassa Draculassa. Hän näytteli myös Tähtien sota -elokuvissa. Lee esiintyi uransa aikana 300 elokuva- ja televisioroolissa.

Vuonna 2013 julkaistussa haastattelussa Lee kertoi rakkaudestaan näyttelemiseen.

– Elokuvien tekeminen ei ole koskaan ollut minulle pelkkä työ, se on ollut elämäni. Minulla on joitakin muitakin kiinnostuksen kohteita kuin näytteleminen – laulan ja olen kirjoittanut kirjoja, mutta näytteleminen pitää minut liikkeessä. Se antaa elämälleni tarkoituksen, sanomalehti The Guardian kirjoittaa.

Leellä oli lämmin suhde Suomeen. Vuoden 2002 Helsingin-vierailullaan hän kertoi muun muassa Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun)halunneensa osallistua vapaaehtoisena Suomen talvisotaan. Noin 30 brittivapaaehtoisen retki Suomeen jäi kuitenkin parin viikon mittaiseksi, eikä heitä tiettävästi päästetty rintamalle.

Näyttelijän uran lisäksi Christopher Lee teki uran heavy metal -laulajana. Hän julkaisi vuonna 2010 levyn Charlemagne: The Omens of Death. Se kertoo kuningas Kaarle Suuresta.

Vuonna 2009 Lee lyötiin ritariksi palveluksistaan näyttämötaiteessa ja hyväntekeväisyydessä. Vuonna 2011 hän sai Britannian elokuva- ja televisio-alan järjestön BAFTAN palkinnon elinikäisestä saavutuksesta, The BAFTA Fellowshipin.

Christopher Lee kuoli lontoolaisessa sairaalassa, jossa häntä oli hoidettu hengitysvaikeuksien ja sydämen vajaatoiminnan vuoksi. Lee kuoli sunnuntaiaamuna. Hänen vaimonsa toivoi, että tietoa ei julkaista, ennen kuin perheenjäsenille on kerrottu Leen kuolemasta.

Lue seuraavaksi