1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pori Jazzien kuvaajakonkari: "Miles Davis oli maineensa veroinen tiukka kaveri"

Erkki Valli-Jaakolan ja yhdysvaltalaisen Chi Modun valokuvanäyttelyssä nähdään useita eturivin artisteja ikuistettuna Porissa. Vuodesta 1978 jazzeilla kuvannut Valli-Jaakola muistaa Stevie Ray Vaughanin suhtautuneen kuvaamiseen rennosti. Miles Davis oli nihkeämpi.

Kuva: Porin taidemuseo / Erkki Valli-Jaakkola

Dizzy Gillespie pullistaa ikonisia poskiaan. Kuukausi sitten menehtynyt B.B. King puolestaan fiilistelee kitara kaulassa. Kitaristilegenda Stevie Ray Vaughan on ikuistunut nahkabootseineen. Nämä ja monet muut legendaariset artistit esiintyvät valokuvissa Porin taidemuseossa perjantaina avattavassa näyttelyssä.

Kuvien taustalla on porilainen Erkki Valli-Jaakola, joka on kuvannut jazzeilla jo neljän vuosikymmenen ajan. Lisäksi näyttelyssä on esillä kuvia tunnetulta yhdysvaltalaiselta Chi Modulta, joka kuvasi festivaalilla viime kesänä.

Vuodesta 1978 jazzeilla kuvanneen Erkki Valli-Jaakolan mukaan näytille on päätynyt hänelle itselleen tärkeimpiä kuvia.

– Niiden löytämiseen arkistoista meni viikko, mutta muistan niiden ottamisen hyvin. Pyrin aina tallentamaan jonkinlaisen huippuhetken. Kuvassa tulisi olla joku piste, joku tunnelma vangittuna, jotain spesiaalia.

Jazzit merkitsevät paljon

Pitkään Satakunnan Kansan lehtikuvaajana toimineelle Valli-Jaakolalle Pori Jazzit ovat tärkeä tapahtuma.

– Kun kuvasin lehteen, oli joka vuosi hienoa päästä jazzeille. Joskus paikasta jopa kilpailtiin kuvaajien kesken.

Konserttikuvaaminen eroaa kuvaajakonkarin mielestä merkittävästi lehtityöstä.

– Pienellä paikkakunnalla lehtikuvaaminen ei ole niin hienoa. Ei täällä tapahdu mitään kovinkaan ihmeellistä - luojan kiitos. Jazzit ovat positiivinen ilmiö ja musiikki kuljettaa kuvaamista ihan eri tavalla. Se luo omanlaisensa tunnelman, Valli-Jaakola miettii.

Stevie Ray virnuili, Davis kiiruhti kuvasta

Monet artistit ovat jääneet Valli-Jaakolalle hyvin mieleen.

– Erityisesti muistan Stevie Ray Vaughanin. Olin kuvaamassa muuten vaan tunnelmapaloja, kun SRV bändeineen asteli lavalle tekemään sound checkiä. Kysyin, saanko kuvata ja kaikki vain virnuilivat ja totesivat, että sehän sopii. Siinä oli rento ja hyvä meininki.

Kaikki artistit eivät suhtaudu kuvaamiseen yhtä huolettomasti. Valli-Jaakola muistaa trumpetisti Miles Davisin.

– Olin hotelli Rantasipillä kuvaamassa Davisin saapumista. Hän oli maineensa veroinen tiukka kaveri. Muutaman ruudun ehdin kuvata, kun Davis tokaisi: "That's enough".