Sodankylä-palkinto kuvaaja Timo Salmiselle

Sodankylä-palkinto on myönnetty kuvaaja Timo Salmiselle. Timo Salminen on Kaurismäen ohjaajaveljesten hovikuvaaja. Hän on muun muassa kuvannut kaikki Aki Kaurismäen elokuvat.

Kuva: Sputnik Oy / Marja-Leena Hukkanen

Sodankylän elokuvajuhlat on vuodesta 1988 lähtien myöntänyt palkinnon kotimaiselle elokuvakulttuurin kantavalle voimalle.

Timo Salminen (s.1952) opiskeli elokuvakoulussa, kun Mika Kaurismäki pyysi häntä Arvottomien kuvaajaksi 1980-luvun alussa. Hän oli ollut yhtenä kuvaajana Saimaa-ilmiössä. Sen jälkeen opinnot jäivät.

Seuraavien vuosien aikana Salminen on ansainnut luottamuksen Kaurismäen veljesten hovikuvaajana. Hän on kuvannut jokaisen Aki Kaurismäen elokuvan.

Palkinnon perusteluissa sanotaan, että Salminen on tuonut täysin oman lisänsä kotimaisen elokuvan visuaaliseen ilmeeseen. Värinhallinnan ohessa Salminen on mustavalkoisen kuvauksen taituri, jonka jälki muistuttaa elokuvan suuruudenajan mestareiden töitä, muttei kuitenkaan ole jäljitelmää, perustelut jatkavat.

Timo Salminen on saanut viisi Jussi-patsasta ja ollut ehdokkaana Euroopan elokuvapalkintojen vuoden elokuvaajaksi vuonna 2006.

Salmisen tuorein työ on argentiinalaisen Lisandro Alonson elokuva Jauja. Portugalissa asuva Salminen kuvaa välillä myös mainoselokuvia.

Sodankylä-palkinnon saajissa on muun muassa ohjaajia, näyttelijöitä, tuottajia, elokuvahistorioitsijoita, tutkijoita ja kriitikoita.