Yrittäjä taistelee viranomaista vastaan – "Risteys on vaarallinen, kun kioski on auki"

Kieltävän päätöksen grillikioskilleen saanut yrittäjä ihmettelee, miksei kioski saa kuuden vuoden jälkeen jatkaa. Naisen takana seisoo vankka tukijoukko, eikä hän aio antaa periksi.

Kotimaa
Jormuan Grillikioski
Miia Roivainen / Yle

5-tien varressa Kajaanin pohjoispuolella sijaitseva Jormuan Grillikioski on ollut Kaisu Heikkisen kesän kohokohta jo kuuden vuoden ajan. Tänä kesänä yrittäjä viettää kesänsä kaukana vaaralliseksi luokitellusta risteyksestä.

– Tämä on niin jännä tämä risteys. Risteys on vaarallinen, kun kioski on auki. Muutenhan tämä on ihan normaali liittymä, siitä mennään taloihin ja levähdyspaikalle.

Yrittäjä kertoo kuulleensa kieltävän päätöksen grillin jatkosta antaneelta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta kaikenlaista.

– Lähdin tänä keväänä hakemaan lupaa, kuten aiemminkin. Yllätys, yllätys. Se olikin päätetty jo edelliskerran puhelussa, että grilli loppuu. Minulle tämä oli uusi kommentti.

– Sieltä on sanottu joskus, että kun kioski avataan, niin olen vastuussa tästä risteyksestä, yrittäjänainen sanoo ja hiljentyy.

Jatkoaikaa Kaisu Heikkinen kioskeineen on saanut jo aiemmin. Nykyinen europarlamentaarikko Merja Kyllönen nimittäin piti pienyrittäjän puolia ollessaan liikenneministerinä taannoin.

Kaisu Heikkinen
Kaisu Heikkistä hymyilyttää, vaikka kuutena vuotena auki ollut kioski ei tänä kesänä aukeakaan.Miia Roivainen / Yle

Enemmiltä onnettomuuksilta on Heikkisen mukaan tähän mennessä vältytty. Kuuden vuoden yrittäjyyden aikana risteyksen kohdalla on naisen mukaan sattunut kaksi peräänajokolaria.

Vankka tukijoukko

Kyseinen risteys sijaitsee Kajaanissa, 5-tien varrella olevassa kaarteessa, aivan pohjajoen yli menevän sillan jälkeen. Grillikioski on suurehkon levikkeen reunalla, lähellä rantaa. Nopeusrajoitus risteyksen kohdalla on 80 km/h. Myös Puistolassa grilliä pyörittävä yrittäjä ei ELY-keskuksen päätöksestä perusta.

On surkeata, että tämmöisiä paikkoja pistetään kiinni.

Kaisu Heikkinen

– No enhän minä ole oikein tyytyväinen tähän. ELY-keskus yllätti minut. Paikka on tykätty.

Samaa viestiä välittää sosiaalisessa mediassa heitetyt kommentit. Kajaanilaiset ja etenkin jormualaiset ovat hiiltyneet päätöksestä jopa niin, että Jormuan kylä- ja asukasyhdistys on ottanut asiaan kantaa.

– He tulevat kertomaan minulle, ettei tämmöinen voi olla totta. Ei näin voi päättää ELY yksistään. Asiakkaat eivät ymmärrä päätöstä.

– Yhteydenottoja on tullut hyvinkin paljon.

Jormuan Grillikioskille johtava risteys.
Tämä risteys johtaa Jormuan Grillikioskin lisäksi asuintaloille.Jarmo Nuotio / Yle

Ja niitä tulee jatkossakin lisää, arvioi Heikkinen. Haastattelun yhteydessä Purolan grillillä jonottava asiakas huudahtaa oman mielipiteensä asiaan.

– Tämä on järjen köyhyyttä, asiakas sanoo jämäkästi.

Heikkistä naurattaa, mutta samalla hän on kiitollinen heränneestä keskustelusta.

– On hirveän ihanaa, että ihmiset tukevat tässä asiassa. En osaa sanoa tähän muuta, tämä antaa voimia jatkaa.

Luovuttaminen ei tule kuuloonkaan

Vaikka Jormuan Grillikioskin ovet on nyt kiinnitetty vahvoin lukoin, ei Kaisu Heikkinen masennu.

– Töitä riittää tässäkin. Olisin toki työllistänyt muutaman työntekijän Jormuassa. On surkeata, että tämmöisiä paikkoja pistetään kiinni.

– Elämä jatkuu, Heikkinen toteaa ja jatkaa samaan hengenvetoon:

– En anna periksi! Aion kehittää ja tehdä paikan eteen vielä paljon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat. Yle Kainuu ei vielä tavoittanut ELY-keskusta kommentoimaan tapausta.