Kyläläiset haluavat grillinsä takaisin – "Suokaa nyt meille edes nämä pienet ilot"

Jormuan kylä- ja asukasyhdistys on näreissään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen päätöksestä kieltää grillin pito vaarallisen risteyksen takia. Kyläläisten mielestä samalla perusteella muutkin kylän kohdalla olevat risteykset jouduttaisiin sulkemaan.

Kotimaa
Jormuan Grillikioskille johtava risteys.
Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanin Jormuan kylällä ollaan ihmeissään. Kylä- ja asukasyhdistyksen puheenjohtaja Miikka Kortelainen kurvaa traktorillaan levähdysalueelle, jolla oleva grilli on jouduttu sulkemaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen päätöksellä. Päätöksen mukaan risteys viitostieltä grillille on vaarallinen.

– Aiemmin ei kurvaaminen tänne hirvittänyt, nyt hain oikein tunnetta risteykseen. Ei kuitenkaan käynyt mitenkään, autot jarruttivat ja väistivät nätisti suuntamerkin nähtyään.

Vaikka huumori kukkii, siitä ei löydy riittävästi apua siihen, että kylällä hyväksyttäisiin päätös.

– Kyllä herrat ovat nyt suuressa viisaudessaan päättäneet asian 200 kilometrin päästä. Tässä on vastaavia risteyksiä lähialueella. Emme uskalla sanoa niistä mitään, silloinhan ELY-keskus joutuisi sulkemaan kaiken, mitä niiden risteysten takana on.

Tässä on vastaavia risteyksiä lähialueella. Emme uskalla sanoa niistä mitään, silloinhan ELY-keskus joutuisi sulkemaan kaiken, mitä niiden risteysten takana on.

Miikka Kortelainen

Entä se turvallisuus?

Kyläläiset ovat yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen asiasta, mutta myös paikallisiin päättäjiin on oltu yhteydessä. Risteys on saanut julkisuutta paitsi perinteisissä tiedotusvälineissä myös sosiaalisessa mediassa. Kortelainen ihmettelee, unohtuiko päättäjiltä yksi asia.

– Päätöksen takia grilli on jouduttu sulkemaan ainakin toistaiseksi, mutta risteyksen käyttö jatkuu. Grillin pihana oleva levähdysalue on käytössä, samoin WC. Lisäksi risteyksestä ajetaan omakotitalojen pihoihin ihan samalla tavalla kuin aiemminkin. Tekikö siis grilli risteyksestä vaarallisen?

Miikka Kortelainen traktorillaan.
Miikka Kortelainen.Jarmo Nuotio / Yle

Kortelaisen mielestä asialle pitäisi tehdä jotain.

– Jos risteys on vaarallinen, silloin siihen pitäisi tehdä muutoksia. Kaistaa pitäisi leventää, jotta kääntyvää voi väistää. Myös nopeusrajoitusta voisi alentaa, mikäli se koetaan tarpeelliseksi.

Kaikki yhden grillin vuoksi?

Kortelaisen mukaan grillin sulkeminen osui kyläläisille arkaan paikkaan.

Tässä vietiin kyläläisiltä käytännössä viimeinen palvelu kylältä. Grilli oli kylän tavaramerkki, ja toi iloa kesäpäiviin. Koulu on vielä pystyssä, toivottavasti sen risteystä ei löydetä.

Miikka Kortelainen

– Tässä vietiin kyläläisiltä käytännössä viimeinen palvelu kylältä. Grilli oli kylän tavaramerkki, ja toi iloa kesäpäiviin. Koulu on vielä pystyssä, toivottavasti sen risteystä ei löydetä.

Kylä- ja asukasyhdistyksen puheenjohtaja toivoo, että ELY:n päätös peruttaisiin.

– Tien parantaminen varmasti auttaisi siihen. Tosin luvattiinhan tänne pyörätiekin, ja rahat katosivat yhdellä nuijan kopautuksella. Odottamiseen taidetaan vaatia lehmän hermoja.

Kyläläiset ovat saaneet paljon sympatiaa asialleen, mutta on seassa ollut vinoiluakin.

– Joku netissä kirjoitti, että me vaan oleilemme täällä savimaassa ja ryteikössä. Jos ollaan, niin suokaa nyt meille edes nämä pienet ilot, tuumaa Kortelainen, ja kurvaa ketterästi traktorillaan viitostien liikenteeseen.