1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Komissiolta hyvä uutinen: Suomi ei joudu tiukennettuun talousohjaukseen

Sipilän hallituksen päättämät talouden sopeuttamistoimet riittävät kääntämään talouden suunnan. EU-komission mukaan Suomen budjetin alijäämä putoaa alle kolmen prosentin kriisirajan, jos hallitus saa toteutettua säästönsä.

Ulkomaat
Hallituksen info Smolnassa 29.5.2015
Henrietta Hassinen / Yle

EU-komissio ei vie Suomea liiallisen alijäämän menettelyyn. Komissio on Ylen tietojen mukaan päättänyt, että se ei jatka Suomen kanssa prosessia, joka voisi johtaa EU:n tiukennettuun talousohjaukseen.

Aiemmin keväällä komissio arvioi Suomen talouden kehittyvän huonoon suuntaan ja pyysi Suomen uudelta hallitukselta selvitystä, miten hallitus aikoo oikaista talouden syöksyn.

Komissio arvioi, että jos hallitus saa toteutettua suunnittelemansa säästöt, Suomen budjettialijäämä pienenee niin, että alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen olisi ensi vuonna pienempi kuin kolme prosenttia. EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan alijäämän pitää pysyä alla kolmen prosentin. Suomi oli vaarassa rikkoa rajan useina vuosina peräkkäin.

Uutinen on Suomen kannalta hyvä, sillä hallitus näyttää komission mielestä löytäneen oikeansuuruiset leikkaukset ja pystyvän tekemään rakennemuutoksia. Ne olisi kuitenkin vielä toteutettava. Komissio seuraa Suomen kuten muidenkin jäsenmaiden taloutta, seuraava tarkasteluhetki on syksyllä.

EU kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että Suomen velka on edelleen yli sovitun 60 prosentin rajan. Velka olisi kuitenkin alempi kuin aiemmissa ennusteissa.

Komissio seuraa huolestuneena myös Suomen rakenteellisen alijäämän kehittymistä. Suhdanteista riippumatta Suomen talous heikkenee.

Rakenteellisen alijäämän korjaamiseksi komissio vaati Suomelta jo tänä vuonna lisäsäästöjä. Lisäsäästöjä pitää tehdä myös ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hallitus joutuu aikaistamaan jo päätettyjä säästöjä tai tekemään uusia.

Menettelystä päättää lopullisesti EU:n valtiovarainministerien neuvosto Ecofin. Sen ratkaisu käy vielä EU:n pääministerien pöydälllä.

Klo 20.21 Korjattu: Jutun lopusta poistettu virke alijäämämenettelyn lopullisesta päätöksenteosta. Klo 21.04 Täsmennetty: Menettelyn lopullista päätöksentekomenettelyä.

Lue seuraavaksi