1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Anne Berner hallituksen velkakuningatar

Myös Alexander Stubbin, Sanni Grahn-Laasosen, Olli Rehnin ja Anu Vehviläisen asuntolainat ovat moninkertaiset keskivertoperheisiin verrattuna.

politiikka
Keskustan kansanedustaja Anne Berner valtiopäivien avajaisissa Helsingin Finlandia-talolla keskiviikkona 29. huhtikuuta 2015.
Keskustan kansanedustaja Anne Berner valtiopäivien avajaisissa Helsingin Finlandia-talolla keskiviikkona 29. huhtikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uudet ministerit ovat torstaina julkaisseet taloudelliset sitoumuksensa. Eniten velkaa on uudella liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä, liki 800 000 euroa. Myös kokoomuksen Alexander Stubbin ja Sanni Grahn-Laasosen ja keskustan Olli Rehnin ja Anu Vehviläisen asuntolainat ovat moninkertaiset keskivertoperheisiin verrattuna.

Anne Berner nousi eduskuntaan keskustan listoilta, mutta sitoutumattomana. Berner kuuluu keskustan ministeriryhmään, vaikka ei ole puolueen jäsen.

Myös taloudellisilta sitoumuksiltaan uusi liikenne- ja viestintäministeri poikkeaa muusta ministerijoukosta. Velkaa Bernerillä on 793 000 euroa eli selvästi enemmän kuin kellään muulla ministerillä. Veloista 518 000 euroa liittyy sijoitusasuntoihin ja noin 275 000 euroa Espanjassa olevaan loma-asuntoon.

Berner omistaa 60,52 prosenttia Vallilla Interior -nimisestä perheyrityksestä, puolet Helsingin Vallilassa sijaitsevasta kiinteistöstä ja osakkeita viidessä eri yrityksessä. Hänellä on sijoitusasunnot Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, sijoitus-liikehuoneisto Helsingissä ja loma-asunto Espanjassa. Lisäksi hän omistaa neljäsosan espoolaisesta tontista.

Rehnillä, Stubbilla, Grahn-Laasosella ja Vehviläisellä jättivelat

Elinkeinoministeri Olli Rehnillä on velkaa 407 000 euroa, joka on otettu asuntoa ja pesänjakoa varten. Keskustalainen Rehn omistaa vaimonsa kanssa 150 neliön asunnon Helsingissä, samansuuruisen kesäasunnon Mikkelissä ja kaksi reilunkokoista sijoitusasuntoa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbilla ja hänen vaimollaan on asuntolainaa liki 680 000 euroa. Kokoomusjohtajan laina liittyy perheen omakotitaloon Espoossa. Lisäksi Stubb omistaa neljäsosan isänsä asunnosta.

Myös kokoomuslaisen opetus- ja kulttuuriministerin asuntolainat hätkäyttävät. Sanni Grahn-Laasosella ja hänen puolisollaan on asuntolainaa liki 590 000 euroa. Perheellä on kerrostaloasunto Helsingissä ja rivitaloasunto Forssassa.

Keskustalaisella kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisellä on velkaa yhteensä 274 000 euroa, josta 264 000 euroa liittyy asunto- ja vapaa-ajan asuntoon ja kymppitonni on vaalikampanjavelkaa.

Vain Sipilä on velaton

Pääministeri Juha Sipilällä ei ole velkaa lainkaan, sen sijaan omistuksia pitkä lista. Vaimon kanssa yhdessä Sipilä omistaa 180 hehtaaria metsää Oulussa ja Muhoksella ja omakotitalot Kempeleessä ja Sipoossa. Lisäksi Sipilä listaa omistavansa merkittävän rahoitusomaisuuden tallennettuna Nordeaan ja Osuuspankkiin. Pääomatuloja Sipilä sai 2014 veroilmoituksen mukaan liki 75 000 euroa.

Perussuomalaisista eniten velkaa on puolustusministeri Jussi Niinistöllä, jolla on asuntolainaa 169 000 euroa. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmillä on asunto- ja kesäasuntolainaa yhteensä 120 000 euroa.

Ulkoministeri Timo Soinilla on vaimon kanssa yhdessä asuntolainaa 130 000 euroa ja pienet määrät Elisan, Metson, Outokummun ja Wärtsilän osakkeita. SMP:n ja perussuomalaisten tukisäätiön varapuheenjohtajuuden lisäksi Soini kuuluu myös Vermon Ravirata Oy:n hallitukseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylällä ei ole lainkaan asuntolainaa, mutta auto- ja muuta lainaa noin 35 000 euroa.

Keskustalainen perhe- ja hyvinvointiministeri Juha Rehula on hallituksen jäsenistä ainoa, jolla on osamaksulla ostettu auto. Asunto- ja remonttilainan lisäksi Rehulalla on kaksi kulutusluottoa ja liki 30 000 euron jatkuva luotto. Vaalivelkaa Rehulalla on runsaat 16 000 euroa.

Kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo on sijoittanut osakkeisiin ja rahasto-osuuksiin. Orpo omistaa esimerkiksi 6 500 kappaletta Talvivaaran osakkeita.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka omistaa kaksi prosenttia CM-Toivakka Oy:stä, jonka toimiala on sijoitus- ja kiinteistötoiminta. Sen perusteella Toivakalla on kuitenkin autoetu ja osinkotuloja sekä vuokratuloja mikkeliläisen liikekiinteistön 15 prosentin omistusosuudesta. Kokoomuslaisella Toivakalla on 120 000 euron liikekiinteistölaina ja 97 000 euron laina Helsingin asunnosta.

Ei mitään tavallisia asuntovelallisia

Ministerien suuret asuntolainat poikkeavat täysin keskivertosuomalaisten veloista. Finanssialan keskusliiton selvityksen mukaan suomalainen asuntolaina on keskimäärin 89 000 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan asuntolainaa on noin joka toisella asuntokunnalla.

Lue seuraavaksi