Jari Korkki: Yhden Ässän kyselytunti

Hallituksen kannalta oli harmillista, että sen ensimmäiseltä kyselytunnilta puuttui kaksi Ässää kolmesta, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Kun Timo Soini (ps.) asteli torstaina pääministerin sijaisena eduskunnan istuntosaliin ja tiedusteli virkamiehiltä, mikä pulpetti hänelle nyt kuuluu, hän kyllä arvasi mitä tuleman pitää.

Rapa lentää, istuipa mihin tahansa.

Toisaalta Soini varmasti nautti taas uudesta tähtihetkestä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli kadonnut EU:n ja lattarimaiden huippukokoukseen ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vielä mystisemmin Bilderberg-ryhmän kokoukseen.

Joku saattaisi pitää kummallisena, ettei hallitus kykene olemaan paikalla ensimmäisellä omalla kyselytunnillaan. Varmaankin kyseessä olivat kuitenkin demokratian kannalta välttämättömät menot.

Semmoinen Sipilällä on kuulemma ensi kerrallakin.

Uuden opposition kärkipaikkaa tavoittelee SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman, joka yritti saada Soinin myöntämään, että pääomatuloveron korottaminen olisi oikein viisasta, kuten Soini oli vähän viikonlopun lehtihaastattelussaan mennyt ounastelemaan.

Ei mennyt Soini helppoon, mutta siinä tuli vanhanaikainen, kun hän tituleerasi vähän myöhemmin SDP:n Antti Rinnettä ministeriksi. Niin käy aina, kun valta vaihtuu. Aina. Vanhat koirat opettelevat uudet temput hitaasti.

Ihan kirkossa ei SDP:n johtoasema oppositiossa ole kuulutettu. Vihreillä on vaalivoiton jälkeen päällä melkoinen pöhinä. Viime viikonlopun Oulun puoluekokouksessa jotkut leijuivat niin tukevasti ilmassa, että hetken luuli joogalentäjien puolueen tehneen paluun vuosien takaa.

Soini meni vanhanaikaiseen, kun tituleerasi SDP:n Rinnettä ministeriksi. Niin ne tekevät aina, kun valta vaihtuu. Aina.

Jari Korkki

Leijumista ei ole ainakaan vähentänytse, että vaalien jälkeisissä kannatusmittauksissa SDP:n ja vihreiden ero on huvennut entisestään. Viimeksi Ylen mittauksessa 15,0 ja 10,5 prosenttia.

Kyselytunnilla Ville Niinistö (vihr.) keksikin syyttää hallituksen johtokolmikkoa vatuloinnin sijasta hutiloinnista, kun menivät päättämään koulutukseen ja lapsiin kohdistuvat leikkaukset kolmistaan.

Niitä sai kuitenkin enimmäkseen selitellä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), joka myönsikin, että seistä tässä puolustamassa näitä leikkauksia on kova paikka koko hallitukselle.

Jonkun verran jaksoi huvittaa, ettei Soinin takana istuneelta elinkeinoministeri Olli Rehniltä (kesk.) halunnut kukaan kysyä oikein mitään, vaikka Kreikkakin sentään nousi lopussa puheenaiheeksi. Lopulta ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pelasti vanhan kaverinsa, ettei tämän tarvinnut ensimmäisellä kyselytunnillaan murjottaa ihan tuppisuuna.

Päivän huvittavin tapaus oli kuitenkin pikkuparlamentin kulmilla Alkon kassi kourassaan vastaan astellut kansanedustaja, joka valitteli, kun pullot joutuu ostamaan lahjapakkauksiin, vaikka tarkoitus on juoda ne itse. Ammatinvalintakysymys.

Päätän raporttini uuden eduskunnan selostustilasta eli Korkin kopista tähän. Tulipa sekin korkattua.

Jari Korkki
Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja