Germanwingsin perämies tapasi kymmeniä lääkäreitä viimeisinä vuosinaan

Ranskan Alpeilla maahan syöksyneen Germanwingsin lentokoneen perämies Andreas Lubitz pelkäsi menettävänsä näkönsä ja tapasi kymmeniä lääkäreitä viimeisinä vuosinaan. Useiden mielestä hän ei soveltunut lentäjäksi, mutta he eivät voineet kertoa epäilyistään.

Ulkomaat
Onnettomuuden tutkijaryhmään kuuluva ranskalainen syyttäjä Brice Robin (keskellä) puhui lehdistötilaisuudessa.
Onnettomuuden tutkijaryhmään kuuluva ranskalainen syyttäjä Brice Robin (keskellä) puhui lehdistötilaisuudessa.Yoan Valat / EPA

Ranskan Alpeilla viime maaliskuussa maahan syöksyneen Germanwingsin lentokoneen perämies Andreas Lubitz pelkäsi menettävänsä näkönsä ja tapasi 41 lääkäriä viimeisten viiden vuoden aikana, onnettomuustutkijat kertoivat lehdistötilaisuudessa torstaina.

Lubitz lukitsi koneen kapteenin ulos ohjaamosta ja lensi koneen tarkoituksellisesti päin vuorenseinämää.

Onnettomuuden tutkijaryhmään kuuluva ranskalainen syyttäjä Brice Robin puhui lehdistötilaisuudessa tavattuaan noin 200 turmassa kuolleiden sukulaista Pariisissa torstaina.

Robinin mukaan Lubitzilla oli ollut seitsemän lääkäriaikaa turmaa edeltävän kuukauden aikana. Näistä kolme oli ollut tapaamisia psykiatrin kanssa. Robinin mukaan joidenkin Lubitzin tapaamien lääkäreiden mukaan tämä oli psykologisesti epävakaa, ja joidenkin mielestä hän ei ollut sovelias lentäjäksi, mutta he eivät voineet kertoa mielipiteestään Saksan tiukkojen potilaan yksityisyyttä koskevien lakien vuoksi.

Saksassa lääkärit voivat saada vankeustuomion, mikäli he kertovat ulkopuolisille potilaistaan, elleivät he epäile tämän syyllistyvän vakavaan rikokseen tai aikovan vahingoittaa itseään.

Turma on herättänyt kysymyksiä siitä, miten lentoyhtiöt tarkkailevat lentäjiensä terveydentilaa.

Syyttäjä laajentaa tutkimuksia, uhreja alettu kotiuttaa

Robinin mukaan hän ei voi Ranskan lain vuoksi aloittaa asiasta murhatutkimusta, koska tekijä on kuollut. Sen sijaan hän sanoi laajentavansa tutkimuksia selvittääkseen, voidaanko ketään syyttää taposta turmaa koskien.

Robinin mukaan Lubitzin syyllisyydestä ei ole pienintäkään epäilystä.

Noin 200 turmassa kuolleiden sukulaista oli saapunut Pariisiin tapaamaan onnettomuustutkijoita kuullakseen turmakoneen viimeisistä vaiheista ja mahdollisista korvauksista.

Useita omaisia edustavan asianajajan mukaan neuvottelut mahdollisista korvauksista alkoivat Germanwingsin kanssa muutama päivä sitten. Omaisten tukiryhmän edustaja totesi, että uudessa tutkimuksessa olennaista on selvittää, oliko tekikö Lufthansa virheitä perämiehen terveydentilan seuraamisessa. Germanwings on Lufthansan tytäryhtiö.

Lukuisat omaiset olivat suuttuneita heidän sukulaistensa jäänteiden kotiuttamisen myöhästyttyä kuolintodistuksissa ilmenneiden kirjoitusvirheiden vuoksi. Kaikkien turman uhrien jäännösten pitäisi viranomaisten mukaan olla palautettuna kotiin kesäkuun loppuun mennessä.

Tutkijat saivat vasta viime kuussa loppuun uhrien tunnistamisen. Turmassa kuoli yhteensä 150 ihmistä, joista 72 oli saksalaisia ja 30 espanjalaisia. Lisäksi uhrien joukossa oli lähes 20 eri maan kansalaisia.

Lähteet: AFP, AP