1. yle.fi
  2. Uutiset

Cervantes sai viralliset hautajaiset 400 vuotta kuolemansa jälkeen

Kirjailija Miguel de Cervantes on viimein saanut Espanjassa viralliset hautajaiset 400 vuotta kuolemansa jälkeen. Cervantesin jäänteet löydettiin maaliskuussa madridilaisesta kirkosta.

kulttuuri
Madridin pormestari Ana Botella puhuu Miguel de Cervantesin virallisissa hautajaisissa.
Madridin pormestari Ana Botella puhui Miguel de Cervantesin virallisissa hautajaisissa Madridissa 11. kesäkuuta.J. J. Guillen / EPA

Madridissa järjestettiin torstaina viralliset hautajaiset espanjalaiselle kirjailijalle Miguel de Cervantesille lähes 400 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Cervantesin jäänteet löydettiin viime maaliskuussa pienestä madridilaisesta kirkosta, jonne hänet nyt myös haudattiin virallisesti.

Cervantes kuoli köyhänä ja sodassa vammautuneena vuonna 1616 ja sai kirkosta pienen ja vaatimattoman hautapaikan. Hän oli itse toivonut tulevansa haudatuksi sinne.

Hänen tarkka hautapaikkansa jäi unohduksiin ja kirkon laajennustöiden vuoksi hänen jäänteitään mahdollisesti siirrettiin kirkon sisällä.

Maaliskuussa tutkijaryhmä löysi lähes vuoden kestäneiden etsintöjen jälkeen kirstun, jossa heidän mukaansa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä modernin romaanikirjallisuuden isäksikin kutsutun Cervantesin jäänteet.

Tutkijat olivat varmoja, että Cervantesin jäänteet olivat 15 kirkon kryptasta löytyneiden vainajien joukossa, mutta he eivät voineet olla täysin varmoja, mitkä jäänteistä kuuluivat kirjailijalle. Tutkijaryhmällä olleiden tietojen perusteella he päättelivät kuitenkin, että löydetyssä kirstussa olleet jäänteet olivat nimenomaan Cervantesin.

Cervantesilla ei tiedetä olevan jälkeläisiä, joten DNA-tutkimuksia ei voitu tehdä.

Torstaina järjestetyssä tilaisuudessa kirkossa paljastettiin Cervantesin hautamuistomerkki, jonka äärelle Madridin pormestari Ana Botella laski seppeleen. Cervantes haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin, sillä hän oli myös sotilas Espanjan armeijassa.

Hän haavoittui vuonna 1571 Ottomaanien valtakuntaa vastaan käydyssä Lepanton meritaistelussa rintaan ja käteen.

Cervantesin kirjoittamaa ja hänen tunnetuinta teostaan Don Quijotea pidetään modernin romaanikirjallisuuden ensimmäisenä teoksena. Cervantes on suuresti arvostettu erityisesti Espanjassa, missä hänen kuolinpäiväänsä juhlistetaan muun muassa Don Quijoten maratonlukemisella, johon osallistuu kymmeniä poliittisia ja kulttuurivaikuttajia.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi