1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomari: Leikkiasetta kantaneen pojan ampuneet poliisit pitäisi asettaa syytteeseen

Poliisi ampui 12-vuotiaan mustan pojan kuoliaaksi marraskuussa 2014. Poika oli uhkaillut ihmisiä leikkiaseella.

Ulkomaat
Poliisin ampuman pojan naapurit osoittavat mieltään Ohion Clevelandissa.
Poliisin ampuman pojan naapurit osallistuivat mielenosoitukseen Ohion Clevelandissa maanantaina.David Maxwell / EPA

Leikkiasetta kantaneen pikkupojan ampunut poliisi pitäisi asettaa syytteeseen murhasta, clevelandilainen tuomari linjasi eilen torstaina. Tuomari Ronald Adrine huomautti, että hänen mielipiteensä on neuvoa-antava.

Syytteen nostamisesta päättää kaupungin syyttäjäviranomainen. Tuomarin linjaus asettaa kuitenkin paineita syyttäjäviranomaiselle. Tuomarin otti kantaa tapaukseen Clevelandin yhteisöjohtajien pyynnöstä.

He käyttivät hyväkseen vähän käytettyä lakia, joka mahdollistaa sen, että tavalliset ihmiset voivat ohittaa syyttäjäviranomaisen ja pyytää pidätysmääräystä ja rikossyytteiden nostamista suoraan tuomarilta.

Poliisi ampui sekunteja saapumisensa jälkeen

Poliisi ampui 12-vuotiaan pojan kuoliaaksi marraskuussa 2014. Se oli saanut hälytyksen pojasta, joka osoitteli ihmisiä pistoolilla vapaa-ajan keskuksen pihalla. Soittaja oli arvellut, että ase oli todennäköisesti jäljennös. Tietoa ei kuitenkaan välitetty poliisipartiolle.

Poliisi laukaisi aseensa poikaa kohden kahdesti kahden sekunnin sisällä siitä, kun partio oli saapunut paikalle. Poliisin mukaan poikaa oli lyhyiden hetkien aikana käsketty kolmesti nostamaan kätensä ylös.

Tapahtumat tallentuivat videokameraan. Tuomari Ronald Adrine katsoi nauhan useita kertoja ja kertoi tyrmistyneensä siitä, miten nopeasti tapahtumat etenivät kuolettavaan lopputulokseensa.

Tuomari nostaisi useita syytteitä poliiseja vastaan

Tuomarin kannanoton mukaan poliisia, joka ampui pojan kuoliaaksi, voisi todennäköisin syin syyttää murhasta, tahattomasta taposta, kuolemantuottamuksesta ja velvollisuuden laiminlyömisestä. Hänen pariaan voisi syyttää kuolemantuottamuksesta ja velvollisuuden laiminlyömisestä.

Yhdysvalloissa on viime aikoina ollut useita tapauksia, jotka ovat herättäneet keskustelua poliisi liiallisesta voimankäytöstä etenkin vähemmistöjä kohtaan. Clevelandin ampumatapauksen poliisit olivat valkoisia ja uhri musta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi