1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkijat suomivat hallitusta: Meitä ollaan viemässä kohti mieselättäjyyden yhteiskuntaa

Maailmanpolitiikan professori kysyy, onko hallitus palauttamassa naiset sinne, missä "joidenkin pyhien kirjojen mukaan naisten kuuluu olla".

Kotimaan uutiset
Sukupuolen tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo, Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen sekä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.
Sukupuolen tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo, Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen sekä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Naisjärjestöt sekä yliopistojen professorit ja erikoistutkijat ovat ilmaisseet huolensa hallitusohjelman tasa-arvovaikutuksista. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleiden Turun yliopiston sukupuolen tutkimuksen yliopistonlehtorin Hanna Ylöstalon ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan hallitus on joko tarkoituksella tai epähuomiossa asettamassa miehet ja naiset eriarvoiseen asemaan.

– Tämä on ensimmäinen hallitusohjelma 20 vuoteen, johon ei ole kirjattu, että hallitus pyrkii edistämään tasa-arvoa. Ajatus siitä, että tasa-arvo olisi jo toteutunut on ongelmallinen. On esimerkiksi paljon tutkimustietoa miesten ja naisten palkkaeroista ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta, yliopistonlehtori Hanna Ylöstalo toteaa.

Myös professori Teivo Teivainen kummastelee, miksi hallitusohjelmasta ei löydy selkeätä visiota siitä, miten Suomesta tehdään tasa-arvoisempi yhteiskunta.

– En tiedä, onko kyse ajattelemattomuudesta – sellaisesta logiikasta, että tehdään nyt tämä ohjelma ja katsotaan sitten sen jälkeen, mitä vaikutuksia sillä on. Vai onko tämä tietoinen tavoite paaluttaa Suomi pois pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, jonka naisasialiikkeet ja muut tasa-arvoliikkeet ovat taistelleet, ja palata yhteiskuntaan, jossa naisten paikka on siellä missä joidenkin pyhien kirjojen mukaan naisten kuuluu olla, Teivainen sivaltaa.

Keskusteluun osallistunut keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen muistuttaa kriitikoille, että hallitusohjelman muoto on erilainen kuin aikaisemmin ja päätöksiä tehdään vasta myöhemmin.

– Tämä on hyvin äkkinäinen johtopäätös, kun asiat ovat kesken ja hallitus ei ole vielä ollut kuin vähän aikaa yhdessä. Suomen suurimman poliittisen naisjärjestön puheenjohtajana edellytän, että yhteiskuntasopimukseen esimerkiksi sisällytetään ratkaisu vanhemmuuden kustannusten jakamiseen, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan hallitus tulee tekemään tasa-arvo-ohjelman ja arvioimaan päätösten vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon, vaikka niitä ei ole hallitusohjelmaan kirjattu.

"Naiset joutuvat maksamaan kohtuuttoman suuren laskun"

Tutkijoita mietityttää hallituksen suunnittelemat talousleikkaukset, jotka kohdistuvat erityisesti naisvaltaisille aloille. Hanna Ylöstalo näkee, että tasa-arvovaikutuksia ei ole mietitty, koska muuten leikkauslistat olisivat erinäköisiä.

– Esimerkiksi päivähoitoalalla työskentelee hyvin paljon naisia. Päivähoidon leikkaukset vaikuttavat naisten työoloihin ja ehtoihin. Myös subjektiivisen päivähoidon rajoittaminen heikentää naisten työmahdollisuuksia, joka taas vahvistaa ajatusta miehestä elättäjänä. Lisäksi jos vastuuta hoivasta siirretään yhteiskunnalta yksilöille, niin sitä kantavat entistä enemmän naiset, Ylöstalo luettelee.

Elsi Katainen taas katsoo, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen ei heikennä naisten asemaa työmarkkinoilla.

– Se koskee niitä, jotka ovat kotona. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen ei samalla rajoita työssäkäyntiä. Pitää kuitenkin muistaa lähtötilanne, että maamme velkaantuu hurjaa vauhtia. Ei säästöjä ole helppo ja hauska tehdä, mutta niitä on kohdistettu siten, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän harmia. Vähällä rahalla on tehtävä viisaammin asioita – sitä ohjelmassa yritetään, Katainen alleviivaa.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ei ole vakuuttunut keskustapoliitikon perusteluista. Teivainen ottaa esimerkiksi julkisen sektorin ja eläkkeiden leikkaukset. Professorin mukaan naisten eläkkeet ovat suhteessa pienemmät kuin miesten, joten heikennykset purevat erityisesti naisiin.

– On ihan selvä, ettei tässä samassa veneessä olla. Rikkaille ehdotetaan vapaaehtoisia palkanalennuksia, toiset tulevat talkoisiin pakosta. Sama pätee sukupuolten väliseen tasa-arvoon, Teivainen sanoo.

Lue seuraavaksi