Yle Donetskissa: ”Paljon liikkuu huhuja uudesta hyökkäyksestä”

Donetskissa monet ihmiset pelkäävät uutta hyökkäystä, ja toista kesää sodan keskellä. Harva uskoo, että sota olisi loppumassa, kirjoittaa Ylen toimittaja Antti Kuronen Itä-Ukrainasta.

Ulkomaat
ukraina donetsk
Kioskin vieressä seissyt mies menehtyi raketti-iskussa Donetskin lentokentän läheisyydessä keskiviikkona.Antti Kuronen/Yle

Illansuussa käyn Donetskin lentokentän lähellä olevassa Oktiabrskin kaupunginosassa D. Pommituksessa kuollut mies on juuri viety ruumishuoneelle, toinen vakavasti haavoittunut on viety sairaalaan.

– Tätä on jatkunut pian vuoden. Täällä ammuskellaan päivittäin, sanoo paikalla asuva Maria.

Paikalla olevista huokuu viha tilannetta kohtaan. Sota on jatkunut pian vuoden, eikä loppua ole näköpiirissä.

– Meillä ei ole rahaa muuttaa pois täältä. Muuten lähtisin Venäjälle.

Maria lailla osa täällä olevista suunnittelee Venäjälle muuttoa, toiset Ukrainaan.

Vaikka Venäjän tukemat separatistit voittivat lentokentän kovissa taisteluissa tammikuussa, ovat taistelut jatkuneet. Rintamalinja on käytännössä nytkähtänyt eteenpäin vain kilometrin verran.

Paikalla olevista kukaan ei usko sodan olevan laantumaan päin.

Mariinkan hyökkäys hermostuttaa

Viime viikon keskiviikkona Venäjän tukemat separatistit hyökkäsivät Mariinkaan Donetskin länsipuolella. Eri arvioiden mukaan taisteluihin osallistui lähemmäs tuhat kapinallistaistelijaa.

Separatistit eivät kuitenkaan onnistuneet valtaamaan Mariinkaa, ja nyt taisteluiden painopiste on siirtynyt muualle.

Ammuskelua kranaatin- ja raketinheittimillä on raportoitu viime päivinä reilussa parissakymmenessä eri paikassa rintamalinjalla, joka kulkee Ukrainan armeijan ja kapinallisten välillä Donetskin ja Luhanskin alueilla. Myös sotilaita kaatuu muutamia päivittäin.

Etyj on havainnut varsin suuren määrän kalustoa Donetskin ja Mariupolin välissä Sontsevessa. Donetskista Mariupoliin menevä maantie on strategisesti erittäin tärkeä. Ukrainan armeija kontrolloi suurinta osaa maantiestä, kuten myös Mariupolia. Mikäli kapinalliset haluaisivat hyökätä Mariupoliin, olisi heidän ensiksi saatava hallintaansa Mariupolin pohjoispuoli sekä maantie.

Paikallisten keskuudessa liikkuu huhuja uudesta hyökkäyksestä. Tosin kapinallisalueilla huhuja liikkuu aina, eikä arvailu yleensä auta. Vasta jälkikäteen voi tietää mitä on tapahtunut.

Nyt monet puhuvat siitä, miten Donetskin ja Horlivkan sairaaloissa on raivattu tilaa uusia potilaita varten.

Tulitauko yhä epävarmempi

Helmikuussa Minskissä sovittu tulitaukosopimus etääntyy yhä enemmän todellisuudesta. Etyjin raporttien mukaan raskaita aseita käytetään molemmin puolin. Eikä esimerkiksi vankienvaihtoa ole saatu päätökseen.

Vakavin tulitaukorikkomus on kuitenkin se, että Venäjän tukemat separatistit ovat valloittaneet uusia alueita tulitaukosopimuksen tultua voimaan.

Ukrainan hallituksen toukokuussa julkaiseman raportin mukaan tällaisia pieniä kyliä ja alueita olisi lähemmäs kolmekymmentä. Todellista lukua on kuitenkin vaikea arvioida.

Antti Kuronen, Yle, Donetsk