1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Kantele menee pitkin maailmaa" – Ilomantsin kanteleleirillä osallistujia Japanista asti

Kanteleensoitto monipuolistuu ja kansainvälistyy. Ilomantsissa jo yli 40 kertaa järjestetyllä kanteleleirillä on tänä vuonna nähty ennennäkemätön määrä erilaisia kanteleita sekä musiikkityylejä. Suomen kansallissoitin on myös entistä tunnetumpi kotimaan ulkopuolella.

kulttuuri
Kanteleensoitonopettaja Senni Eskelinen opettaa Senni Heiskaselle sähkökanteleen saloja.
Esa Huuhko / Yle

Ilomantsissa on nyt järjestetty kanteleleiri 44 kertaa. Viikon mittaisella leirillä kuullaan kanteleita aina suurista konserttikanteleista viisikielisiin pienkanteleisiin. Lisäksi tekemistä riittää myös lyömäsoittajille sekä kansantanssijoille ja -laulajille.

– Täällä löytyy aikamoinen kirjo tähän kanteleen ympärille ja musiikkityylejä on hyvin monia. Leirillä voi soittaa kaikenlaista aina barokista uuteen suomirock-musiikkiin, kertoo kanteleensoitonopettaja Senni Eskelinen.

Yksi Eskelisen oppilaista on kuopiolainen Senni Heiskanen. Leirillä Heiskanen on opetellut soittamaan brittiyhtye Coldplayn musiikkia sähkökantelellaan. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten kantele taipuu perinteisen kansanmusiikin lisäksi myös popmusiikkiin.

– Idea Coldplayn soittamiseen lähti opettaja-Senniltä, mutta kun kerta omistan elektroakustisen kanteleen niin soitan yhtä mielelläni perinteistä kansanmusiikkia kuin popmusiikkiakin.

Soittimet verstaalta

Leirille osallistuu yhteensä noin 50 kanteleesta kiinnostunutta. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain lasten tapahtuma, sillä puolet leiriläisistä on yli 20-vuotiaita ja vanhimmat jopa seitsemänkymppisiä.

Monet osallistuvat leirille koko perheen voimin. Varsinaisen leirin yhteydessä järjestetään soitinrakennuskurssi, joka vetää varsinkin leirille osallistuvien lasten vanhempia mukaansa.

Pidän sitä aika korkealaatuisena palautteena jos sillä kehdataan julkisesti kilpailla.

Virpi Lintunen

Verstaalta valmistuu laadukkaita soittimia, vaikka niitä nikkaroidaan vain noin viikon ajan.

– Tein viime kesänä täällä Saarijärven kanteleen, jolla tyttäreni osallistui tänä keväänä kantelekilpailuun. Pidän sitä aika korkealaatuisen palautteena jos sillä kehdataan julkisesti kilpailla, tyttärelleen kanteleen tehnyt Virpi Lintunen sanoo.

Kantele soi ympäri maailmaa

Kanteleensoitto on nyt suositumpaa kuin koskaan. Kanteleliiton jäsenmäärät kasvavat vuosittain ja soitin kerää myös kansainvälistä huomiota suomalaisten viedessä sitä mukanaan uusiin maihin.

– Kyllä se kantele menee pitkin maailmaa. Suomalaiset soittajat reissaavat jakonsertoivat. Se on tietysti kiva, että töitä riittää näin muusikon näkökulmasta, Eskelinen pohtii.

Kaikki tykkäävät Muumista, Marimekosta ja kantelemusiikista.

Tomoko Onishi

Kanteleen kansainvälistymisestä kertoo myös Ilomantsiin jo kahdennentoista kerran leireilemään saapunut japanilainen. Hänen mukaansa suomalaiset kantelemuusikot keräävät reilusti yleisöä Japanissa.

– Nyt Japanissa on Suomi-buumi. Kaikki tykkäävät Muumista, Marimekosta ja kantelemusiikista, Tomoko Onishi kertoo

– Japanissa on nykyään paljon kanteleensoittajia. Kanteleensoitosta innostuneiden määrä kasvaa aina kun suomalainen ammattilainen kanteleensoittaja käy esiintymässä Japanissa.

Lue seuraavaksi