Rutiköyhä Zimbabwe luopuu kokonaan omasta valuutastaan – 250 biljoonalla saa yhden Yhdysvaltain dollarin

Yhdysvaltain dollaria ja Etelä-Afrikan randia on käytetty Zimbabwessa jo useita vuosia hyperinflaation vuoksi. 250 biljoonalla Zimbabwen dollarilla saa keskuspankilta yhden Yhdysvaltain dollarin, jos setelit on painettu ennen vuotta 2009.

Zimbabwelainen kauppias laskee kassaansa vuonna 2007. Kuva: Bishp Asare / EPA

Afrikkalainen Zimbabwe vetää oman valuuttansa virallisesti pois käytöstä, kertovat BBC (siirryt toiseen palveluun)ja Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Zimbabwessa Yhdysvaltain dollaria ja Etelä-Afrikan randia on käytetty yleisesti maksuvälineenä jo vuodesta 2009. Maa virallistaa nyt hyperinflaation vuoksi käyttöönotetun monen valuutan järjestelmän.

– Meillä ei voi olla kahta laillista valuuttajärjestelmää, keskuspankin johtaja John Mangudya perusteli Bloombergille.

Keskuspankki maksaa yhden Yhdysvaltain dollarin 250 biljoonaa Zimbabwen dollaria vastaan, jos setelit on painettu ennen vuotta 2009. Säästäjät, joilla on vanhaa valuuttaa tileillään, saavat keskuspankilta viiden Yhdysvaltain dollarin tasasumman vastineena mille tahansa pankkitalletukselle 175 tuhanteen biljoonaan Zimbabwen dollariin saakka.

Viimeisin Zimbabwessa painettu raha on 100 miljardin dollarin seteli. BBC:n mukaan se ei riitä bussilipun ostamiseen.

Zimbabwen talous joutui kriisiin 2000-luvun alussa, kun hallitus alkoi ottaa väkivalloin haltuunsa valkoisten omistamia suurtiloja ja vienti romahti.