1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Superparsakaali markkinatermi – etiketin kohtalo selvitetään

Lähes kuukausittain nousee puheenaiheeksi erityisen terveellisenä mainostettu elintarvike. Kesäkuussa se on ollut superparsakaali, joka ei ole niin superia kuin nimestä voisi päätellä. Lidl selvittää tavarantoimittajan kanssa, kuinka etikettien kanssa tullaan toimimaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mitä tahansa elintarviketta ei saa mainostaa terveyttä edistävänä tuotteena, vaikka markkinoijaa ylisanojen käyttäminen houkutteleekin. Terveelliselle ruoalle on kysyntää.

– Melkein kuukausittain jokin elintarvike nousee esille, kun sitä mainostetaan erikoisen terveellisenä, hymähtää erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksiköstä.

– Esimerkiksi super-etuliite on yleinen elintarvikkeissa. Siitä on tullut kaupan yleisesti käyttöön ottama markkinatermi. Kuluttajan on ymmärrettävä, ettei siihen kannata sinällään kauheasti luottaa, Ovaskainen lisää.

Super-liite johtaa harhaan

Tällä kertaa puheenaiheeksi on noussut brittiläinen Beneforté-parsakaali, jota tuote-etiketissä kutsutaan superparsakaaliksi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan super-liite on kyseenalainen.

Jos tuotteen nimessä käytetään super-termiä, pitäisi sen kanssa käyttää hyväksyttyä terveysväitettä.

Sari Sippola

– Se viestittää kuluttajalle, että tuotteessa on jotain erityisiä terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Jos tuotteen nimessä käytetään super-termiä, pitäisi sen kanssa käyttää hyväksyttyä terveysväitettä, joka kertoo kuluttajalle, minkä terveyshyödyn tuote antaa, Eviran ylitarkastaja Sari Sippola summaa.

Elintarvikelaki kieltää, ettei elintarvikkeella saa esittää olevan ihmisen sairauksia ennaltaehkäiseviä, parantavia tai hoitavia ominaisuuksia.

Evira aikoo nyt selvittää tuotteeseen liitetyt terveysväitteet, koska vaikuttaa siltä, ettei tuotteen terveysvaikutteita ole hyväksytty.

– Evira ei ole löytänyt terveysväitteitä hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelosta, eikä ole löytänyt tietoa, että ne olisivat ELFA:ssa (European Food Safety Authority) arvioitavana, Sari Sippola sanoo.

Evira on lähettänyt avunpyynnön asiasta ruotsalaisille elintarvikevalvojille, koska parsakaalin pakkaaja on helsingborgilainen yritys. Lisäksi se on pyytänyt valvonta-apua tulliviranomaisilta.

– EFSA:ssa on hyväksyttävänä valtavat määrät erilaisia elintarvikkeita ja niiden terveysväitteitä, kertoo erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen THL:sta.

Lidliin tullut yhteydenottoja

Tuote lanseerattiin Suomessa vuonna 2014. Sitä myydään Lidlissä, mutta kyse ei ole Lidlin omasta tuotteesta.

Lidlistä kerrotaan Yleisradiolle, että sen jälkeen kun superparsakaali nousi esille mediassa viime viikolla, kauppa on saanut asiaan liittyen parikymmentä kyselyä ja palautetta.

Asiakkaat ovat olleet huolissaan, onko parsakaalin kehittämiseen käytetty geenimanipulaatioita. Lidlistä korostetaan, ettei näin ole, eikä se myy geenimanipuloituja tuotteita ja tuote täyttää kaikki hedelmille ja vihanneksille asetetut laatuvaatimukset.

Koska Evira pitää etiketissä näkyvää tuotenimeä "superparsakaali" harhaanjohtavana, Lidlistä kerrotaan, että kaupassa parhaillaan selvitetään tavarantoimittajan kanssa, kuinka etikettien kanssa tullaan toimimaan.

Super-liitteen lisäksi muita, varsinaisia terveysväitteitä ei itse etiketissä ole. 

Tuote ei ole tällä hetkellä Ruokakeskon tai S-ryhmän kauppojen valikoimassa.

"Tavanomaista parsakaalia parempi"

Superparsakaali on kehitetty John Innes Centre ja Institute of Food Research -nimisissä tutkimuskeskuksissa, jotka molemmat sijaitsevat Isossa-Britanniassa.

Tuotteen nettisivuilla kerrotaan, että "Beneforté on tavanomaista parsakaalia vieläkin parempi, sillä se sisältää 2-3 kertaa enemmän glukorafaniinia kuin muut parsakaalilajikkeet."

Parsakaali on niin sanottu ristikukkainen.

Sivuilla kerrotaan, kuinka ristikukkaisia vihanneksia runsaasti sisältävät  ruokavaliot auttavat vähentämään syöpäriskiä ja mahdollisesti myös sydänsairauksia. Lisäksi glukorafaniinillä on positiivisia vaikutuksia aineenvaihduntaan.

Parsakaali on terveellistä

Parsakaali on useissa tutkimuksissa todettu terveelliseksi.

Pelkästään parsakaalia syömällä ei pysy terveenä.

Marja-Leena Ovaskainen

– Parsakaali kuuluu ryhmään elintarvikkeita, joissa on todella paljon kasvikunnan myönteisiä bioyhdisteitä, mutta pelkästään parsakaalia syömällä ei pysy terveenä. Ruokavalio on kokonaisuus, jossa pitäisi saada monta asiaa tasapainoon, erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen muistuttaa.

Kannattaako ruokakoriin siis nostaa superparsakaali?

– Mitä kauemmin pysähtyy kaupassa kasvien ja vihannesten osastolla, sitä myönteisempänä näen kuluttajien käyttäytymisen, Ovaskainen vastaa.

Keskustelu superparsakaalista virisi ruokamedia Safkatutkan kirjoituksen jälkeen.