Hyppää sisältöön

Sipilä: Tasa-arvon edistäminen on itsestäänselvyys hallitukselle

Tutkijat ovat kritisoineet hallitusta tasa-arvon unohtamisesta, koska hallitusohjelman tavoitteissa sukupuolten välistä tasa-arvoa ei mainita.

Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Thierry Charlier / AFP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta on jo ensiviikkoina ammuttu kritiikillä eri suunnista. Viimeksi torstaina yhteensä 85 suomalaista professoria ja tutkijaa arvosteli hallitusta siitä, että sen ohjelmasta puuttuu sukupuolten tasa-arvonäkökulma. Tutkijoiden mukaan hallituksen tulisi arvioida tarkemmin päätöstensä tasa-arvovaikutukset jo valmisteluvaiheessa. Sipilä on tutkijoiden näkemyksestä ihmeissään. Pääministeri julkaisi perjantaina Twitter-tilillään lyhyen vastauksen hallitusohjelman epäkohtien kaivajille. 

– Tasa-arvon edistäminen on itsestäänselvyys hallitukselle. Hallitusohjelmassa on päätetty perustaa lainsäädännön vaikutusarviointielin, s. 25, Sipilä twiittaa.

Pääministeri viittaa hallitusohjelman kohtaan Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen, jossa Sujuvoitetaan säädöksiä -kärkihankkeen alle on listattu ranskalaisilla viivoilla erilaisia tavoitteita. Yksi päämääristä on muotoiltu seuraavasti:

– Perustetaan valtioneuvoston yhteyteen lainsäädännön vaikutusarviointielin, jonka tehtävä on varmistaa lainsäädännön vaikutusarviointien laatu.

Miesten ja naisten välistä tasa-arvoa hallitusohjelman tavoitteissa ei kuitenkaan mainita sanallakaan. Sukupuolten tasa-arvosta puhutaan ainoastaan hallitusohjelman tilannekuvassa, johon on kirjattu:

(Suomessa) Tuloerot ovat kansainvälisesti katsoen pienet. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Lasten hyvinvointi on korkealla tasolla. Meillä on vankkaa ja monipuolista osaamista, luottamuspääomaa sekä käytännöllistä ongelmanratkaisukykyä. Suomalaiset ovat valmiita vaikeisiinkin ratkaisuihin, kun ne toteutetaan oikeudenmukaisesti ja parempaa tulevaisuutta rakentaen.

_Meidän on vapautettava ihmisten omat voimavarat luovuuteen, yritteliäisyyteen ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomesta on tehtävä osaamisen, yrittäjyyden, tasa-arvon ja välittämisen yhteiskunta. _