Tapakerääjä maksaa vuosittaiset etelämatkat ja risteilyt tyhjillä pulloilla

Satu Panula on ostanut digiboxin, risteillyt ja tehnyt monta etelänmatkaa pullonkeräysrahoilla. Sadun mielestä on kummallista että selvää rahaa rytätään tai heitetään pois.

luonto
Kestokassissa tyhjiä pulloja
Elina Kaakinen / Yle

Suomalaiset kyllä vievät oman huushollinsa pullot kauppaan, mutta kuinka moni ottaa mukaansa jokaisen vastaan osuvan pullon tai tölkin panttiin katsomatta?

Hämeenlinnassa asuva Satu Panula on tehnyt niin vuosikausien ajan.

– Minulla on pussi mukana koko ajan. Lenkkeilen päivittäin ja miltei joka reissulla tulee vähintään muutama pullo tai tölkki. Joskus tulee muovipussillinen, mutta saattaa jätesäkkikin täyttyä, kertoo Panula.

Joka vuosi pääsemme ulkomaille kun ennakkovarausmaksut ja käyttörahat tulevat pulloista

Satu Panula

Hän on kerännyt pullot talteen aina.

Pulloista ja tölkeistä tulee useita tonneja vuodessa

Suomalaisia moottoriratoja kilpailuissa kiertänyt nainen on ahkerasti putsannut rataympäristöt pulloista.

– Sehän on selvää säästöä! Vuosien aikana on kerätty useita tuhansia euroja rahaa. Meidän perheen ensimmäinen digiboxi ostettiin pullorahoilla. Joka vuosi pääsemme ulkomaille kun ennakkovarausmaksut ja käyttörahat tulevat pulloista.

Nainen istuu puiston penkillä ja katsoo kameraan.
Hämeenlinnalainen Satu Panula on tehnyt monet reissut muiden luontoon heittämillä pulloilla. Tarkan markan politiikka on vienyt Sadun perheineen monta kertaa etelänlomillekin.Heidi Kononen / YLE

Panulalla oli elämässään myös aika, jolloin ainoa mahdollisuus saada maitopurkki pöytään oli löytää tarpeeksi pulloja.

Hänen arvionsa mukaan vuosittain tulee kerättyä pulloja ja tölkkejä noin 2 000 - 3 000 euron arvosta. Keräysvuosia on nyt takana noin noin parikymmentä, joten pulloista on ansaittu jo noin 50 000 euroa. Se on enemmän kuin useamman suomalaisen vuosipalkka.

– Se on suhtautumistapa. Kyllä ainakin vanhemmat ihmiset näyttävät ottavan joka pullon talteen, sanoo Satu Panula.

Vain köyhät keräävät?

Kun pullon ottaa talteen, niin Panulakin saa edelleen katseita osakseen. "Vain köyhät keräävät pulloja"- katseisiin nainen on saanut vuosien aikana tottua.

– Kyllä siihen liittyy sosiaalinen status, tai siis lähinnä sen puuttuminen ihmisten mielissä. Harvoin hyvin toimeentulevan näköinen ihminen kerää pulloja, vaikka niitä olisi nenän edessä iso kasa. Mutta kyllä sellainen, joka rahaa tarvitsee niin ottaa sen mielellään vastaan.

Harvoin hyvin toimeentulevan näköinen ihminen kerää pulloja

Satu Panula

Päivittäin lenkkeilevä Satu Panula löytää pulloja joka paikasta: luontopoluilta, järvien rannoilta tai vaikka kerrostalojen rappukäytävistä.

Eniten ihmetystä herättävät rytätyt tölkit, rikotut pullot ja yleinen välinpitämättömyys.

– Nähtävästi lapsilla ja nuorilla on liikaa taskun pohjalla kun on varaa heittää rahaa metsään. Silloinhan se on tietysti plussaa jollekin muulle, toteaa Satu Panula rauhallisesti.